Hlavní obsah

Sociální síť Google+ bude vypnuta za dva měsíce. Profil už založit nejde

Novinky, mif

Za dva měsíce bude definitivně odstřižena od internetu sociální síť Google+, za kterou stojí stejnojmenná internetová společnost. Definitivní konec konkurenta Facebooku je naplánován na 2. dubna, nové profily nicméně není možné zakládat už nyní.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo společnosti Google

Článek

Možnost zakládat nové profily byla ukončena tento týden v pondělí. V současnosti tak Google+ funguje pouze v udržovacím stavu, ve kterém si mohou uživatelé stáhnout ze svých profilů uložená data.

V dubnu totiž Google vše smaže. „2. dubna budou váš účet Google+ a všechny stránky Google+, které jste vytvořili, zrušeny a z běžných účtů Google+ začneme mazat obsah. Videa a fotky z Google+, které máte v archivu alb nebo na stránkách Google+, budou také smazány,“ uvedli zástupci společnosti.

Konec sociální sítě se nicméně týká také lidí, kteří na profilech žádná data nemají. „Pokud se na weby a do aplikací přihlašujete pomocí Přihlášení přes Google+, tato možnost přestane v následujících týdnech fungovat a v některých případech bude nahrazena možností Přihlášení přes Google,“ konstatovali zástupci podniku.

Google problém tajil

K ukončení činnosti sociální sítě se společnost Google odhodlala poté, co se ukázalo, že tajila problém s ochranou údajů uživatelů. A to kvůli obavám z případné reakce úřadů a poškození vlastního jména. [celá zpráva]

Selhání zabezpečení pramenilo z chyby v jednom z programovacích rozhraní (API), které používají vývojáři aplikací pro Google+. Těchto rozhraní existuje více než sto a tvůrci aplikací skrze ně získávají přístup k veřejným údajům z jednotlivých profilů. V důsledku zmíněné vady se však do dosahu aplikací dostaly také údaje, které nebyly označeny jako veřejné.

Google+ byl spuštěn v roce 2011 jako produkt, který měl konkurovat Facebooku, avšak je obecně považován za jeden z největších neúspěchů Googlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám