Hlavní obsah

Applu klesly zisk i příjmy. A bude hůř

Cupertino

Zisk americké společnosti Apple ve fiskálním prvním čtvrtletí mírně klesl na 19,97 miliardy USD (450,2 miliardy Kč) z 20,07 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Příjmy se snížily o pět procent na 84,3 miliardy USD. Firma současně varovala, že další pokles příjmů čeká i v tomto čtvrtletí. To je zřejmě dalším signálem toho, že Apple čelí slabé poptávce po svých přístrojích iPhone, zvláště v Číně, která je největším trhem pro chytré telefony na světě, uvedla agentura Reuters.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

 
Článek

Zisk na akcii za tři měsíce do konce prosince však mírně stoupl na 4,18 dolaru, analytici čekali zisk 4,17 dolaru. Příjmy byly v souladu s novým odhadem z tohoto měsíce.

Apple na počátku ledna varoval, že jeho příjmy budou výrazně nižší, než doposud očekával, kvůli slabé poptávce v Číně a nižšímu zájmu o nové přístroje. Původně Apple předpokládal za první fiskální čtvrtletní, které bývá nejrušnějším v roce, příjmy v rozmezí 89 až 93 miliard USD.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

Příjmy ze zahraničí měly na celkových příjmech podíl 62 procent. Příjmy z prodeje iPhonů klesly o 15 procent na 51,9 miliardy USD, celkové příjmy z dalších produktů a služeb naopak stouply o 19 procent. Příjmy ze služeb dosáhly rekordních 10,9 miliardy USD.

Ve druhém fiskálním čtvrtletí Apple očekává příjmy v rozmezí 55 až 59 miliard USD. To spíše zaostává za odhady analytiků, kteří podle agentury Refinitiv čekají v průměru příjmy 58,83 miliardy USD. Ve srovnatelném období loni činily příjmy 61 miliard USD.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Zlevní iPhony?

Ředitel společnosti Tim Cook agentuře Reuters řekl, že pokles příjmů z prodeje iPhonů způsobilo hlavně ekonomické oslabení v Číně, které mělo negativní dopad na poptávku v zemi.

Apple podle něj nyní přehodnocuje způsob oceňování iPhonů mimo Spojené státy. Doposud převážně stanovoval cenu v dolarech, což však zdražuje přístroje v jiných zemích při přepočtu na domácí měnu. Firma se proto rozhodla přihlédnou i k makroekonomickým podmínkám a vrátit se k tomu, aby ceny iPhonů více odpovídaly místním cenám. Doufá, že jí to pomůže oživit prodej v těchto oblastech.

Nejnovější generace iPhonů v Číně již zlevnila. Například iPhone XR zlevnil v Číně z původních 6999 jüanů (23 100 Kč) na 5799 jüanů, tedy v přepočtu na 19 100 Kč. Klidně i několik tisíc korun je možné ušetřit také při nákupu iPhonů XS a XS Max. [celá zpráva]

V Česku startují aktuálně ceny iPhonu XR na 22 490 Kč. Za nejlevnější provedení iPhonu XS pak případní zájemci zaplatí 29 990 Kč, verze XS Max vyjde na 32 990 Kč a více.

Může se vám hodit na Zboží:

Co umí nové iPhony

Nové iPhony XS a XS Max nabízejí úhlopříčky 5,8 a 6,5 palce, iPhone XR má pak 6,1palcovou obrazovku. Proti loňské vlajkové lodi s římskou číslovkou deset v názvu citelně u všech novinek narostl výkon. Čip navíc podporuje strojové učení v reálném čase.

To v praxi bude využito například pro nejrůznější hry v rozšířené realitě. Namíříte fotoaparát například na desku stolu a na displeji telefonu uvidíte virtuální předměty, které na ní budou ležet. Hrát tímto způsobem bude možné nejrůznější hry, a to i ve více lidech.

Vylepšení se u modelů XS a XS Max dočkaly také fotoaparáty, u těchto novinek jsou momentky pořizovány ve spolupráci se systémem umělé inteligence. Díky tomu dovede jablečný smartphone například sám poznat, že fotí v protisvětle, a složit snímek z několika expozic tak, aby vypadal co možná nejlépe a bylo v něm co nejvíce detailů. Na zadní straně je umístěna duální optika, přičemž každý senzor má rozlišení 12 megapixelů.

Více se o všech třech nových iPhonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám