Hlavní obsah

Chytré uniformy sledují v Číně pohyb studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Několik škol na jihu Číny s pomocí chytrých uniforem se zabudovaným čipem sleduje pohyb svých studentů. Omezit tak chtějí záškoláctví, píší podle agentury AFP místní média. Čip zabudovaný ve školní uniformě monitoruje pohyb studentů a zaznamenává i jejich příchody a odchody ze školy, uvedla firma, která za projektem stojí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Když žáci dorazí do školy, chytrá uniforma je nechá vyfotografovat nebo natočit na video," uvedl ředitel jedné ze základních škol v provincii Kuej-čou, která uniformy používá od letošního listopadu. Nosí je více než polovina ze 1400 žáků školy.

Školní oblečení s čipem zavedlo nejméně deset škol v provinciích Kuej-čou a Kuang-si na jihu země.

Nechybí alarm

Pokud student školu bez povolení opustí, aktivuje se automatický zvukový alarm. Společně s technologií pro rozpoznávání obličeje, kterou mají školy nainstalovanou u hlavního vchodu do budovy, čip uniformy umožní rozpoznat, zda si studenti uniformu nevyměnili.

"Přesnou lokalitu, kde se student nachází po škole, jsme se rozhodli nesledovat. Pokud však student školu zameškává, pomáhá nám ho uniforma lokalizovat," uvedl ředitel jiné školy.

Podle agentury AFP zatím není jasné, zda čip skutečně efektivně předchází záškoláctví. Podle některých médií se docházka v některých školách zvýšila, avšak nijak výrazně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám