Hlavní obsah

Počítačový veletrh CeBIT překvapivě končí. Kvůli klesajícímu zájmu lidí

– Hannover
Novinky, mif

Německý CeBIT patřil svého času k těm největším počítačovým veletrhům v Evropě. Zájem lidí o výstavu moderních technologií ale rok od roku klesal. Pořadatelé proto ve středu oznámili, že tradiční akci zruší. Krok je to poměrně překvapivý, neboť plány na nadcházející ročník již byly v plném proudu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Veletrh CeBIT

Článek

CeBIT se konal vždy na jaře v německém Hannoveru. Zatímco ještě v roce 2001 se do hlavního města Dolního Saska vydalo prozkoumat technologické novinky přes 850 tisíc lidí, v posledních letech to nebyla ani čtvrtina.

Pořadatelé se domnívali, že právě načasování na jaro není šťastné, neboť je to příliš brzy po dvou dalších velkých výstavách. V lednu se koná v americkém Las Vegas největší veletrh spotřební a výpočetní elektroniky CES, na přelomu února a března pak ve španělské Barceloně největší mobilní veletrh MWC.

Letní termín nepomohl

Aby výrobci měli dostatek novinek, které zákazníky přitáhnou, rozhodli se pořadatelé letos vůbec poprvé akci posunout na letní termín. Ani to však nepomohlo a účast pro nadcházející rok odřeklo hned několik velkých společností.

Ty se místo toho soustředily na podzimní veletrh IFA, který je zasvěcen také počítačům a spotřební elektronice. Koná se v září v Berlíně a navštíví jej každoročně na čtvrt miliónu lidí, ukazují se zde pravidelně novinky pro předvánoční sezonu.

Výsledkem byl ještě větší propad návštěvnosti. Letos dorazilo jen 120 000 lidí.

Přestože byl již CeBIT na příští rok naplánován, a to od 24. do 28. června, pořadatelé nakonec celou akci odpískali. A vše nasvědčuje tomu, že se konat nebude ani v nadcházejících letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám