Hlavní obsah

BlackBerry koupí softwarovou společnost Cylance za 32 miliard korun

Novinky, mif

Svého času velmi populární výrobce mobilů BlackBerry pokračuje ve své transformaci na softwarovou společnost. V rámci změn se nyní odhodlal koupit vývojářskou firmu Cylance, která se zaměřuje na umělou inteligenci a kybernetickou bezpečnost. Informovali o tom v pátek zástupci společnosti BlackBerry v oficiálním prohlášení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celý obchod má hodnotu 1,4 miliardy dolarů, tedy v přepočtu více než 32 miliard korun. Dohoda by podle zástupců podniku měla být dokončena nejpozději v únoru nadcházejícího roku.

Cylance vyvíjí software již od roku 2012 a má zhruba 3500 aktivních zákazníků. Sluší se nicméně podotknout, že pětina klientů Cylance patří mezi největší firmy na světě podle Fortune 500.

Klíčoví obchodní partneři

Akvizice dovolí společnosti BlackBerry navázat kontakt s důležitými partnery ve stejném oboru podnikání. Vedení podniku má také zálusk na software umělé inteligence, který by byl využitelný v další generaci autonomních automobilů.

Společnost BlackBerry, která původně nesla název Research In Motion, byla jedním z předních průkopníků chytrých telefonů. Popularitě se těšila především na americkém trhu, přístroje tohoto podniku používal například i někdejší americký prezident Barack Obama.

V průběhu let ale začal podnik ve vývoji vlastního hardwaru ztrácet krok za konkurenčním Applem a dalšími výrobci, kteří vsadili na platformu Android od Googlu. Vedení společnosti se proto rozhodlo přejít od výroby chytrých telefonů do oblasti softwaru, ve které podniká dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám