Hlavní obsah

Apple na nákupech. Za miliardy koupí společnost Asaii

Společnost Apple se v posledních měsících soustředí na svůj hudební byznys stále více. Po akvizici společnosti Shazam a stejnojmenné mobilní aplikace tentokrát americký počítačový gigant koupil hudební analytickou firmu Asaii. S odvoláním na informované zdroje o tom zpravil server Axios. Cena by podle zdrojů měla být nižší než 100 miliónů USD (2,2 miliardy Kč).

Foto: repro asaiitech.com

Webové stránky společnosti Asaii

Článek

Společnost Asaii by mohla pomoci Applu v konkurenci s firmou Spotify, jedničkou na trhu streamování hudby, která se nyní snaží pracovat přímo s menšími umělci. Apple také posílí v doporučování obsahu svým uživatelům.

Asaii vytvořila nástroje, které umožňují hudebním značkám objevovat a sledovat umělce a řídit jejich činnost prostřednictvím strojového učení. To patří do oblasti umělé inteligence a zabývá se algoritmy a technikami, které mají umožnit počítačovému systému se učit.

Foto: archív tvůrců

Ukázka služby Apple Music

Asaii využívá data ze sociálních sítí, jako jsou Facebook, Twitter a Instagram, a služeb pro streamování hudby, mezi které patří například Apple Music, Spotify, YouTube a SoundCloud. Snaží se tak najít skryté talenty. Na svých internetových stránkách tvrdí, že její algoritmy najdou umělce deset týdnů předtím, než se objeví v hudebních hitparádách, a že jsou schopny najít jako první budoucího Justina Biebera.

Apple akvizici nepotvrdil, serveru Music Ally ji však potvrdil Cameron Baradar z firmy The House, jeden z prvních investorů Asaii. Zakladatelům firmy, kterými jsou Austin Chen, Chris Zhang a Sony Theakanath, se také změnily jejich profily na LinkedIn, kde nyní mají napsáno, že pracují pro Apple Music.

Apple Music a Shazam

Apple minulý měsíc dokončil akvizici aplikace pro rozpoznávání hudby Shazam. Ta je pro uživatele dosud nabízena zadarmo. Prostřednictvím mikrofonu chytrého telefonu dokáže identifikovat hudbu hrající v okolí a uvést název písně i interpreta. V programu je i přímý odkaz na přehrání dané skladby on-line.

Firma Apple již dříve uvedla, že Shazam by byl vhodným doplňkem její služby Apple Music, která slouží ke streamování hudebních děl za měsíční úplatu. Aplikace by mohla uživatelům pomoci objevovat nové písničky.

Shazam vyšel Apple na 400 miliónů dolarů, tedy zhruba osm miliard korun. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Aplikace Shazam

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám