Hlavní obsah

Přestanou fungovat weby? Internet čeká velká očista

Novinky, mif

Provozovatelé internetových stránek se musí připravit na jeden z největších zásahů do internetu za poslední tři dekády. V opačném případě totiž budou jejich stránky nedostupné. Internet – respektive tzv. DNS servery, které jsou pro provoz všech webů nezbytné – totiž čeká velká očista.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

DNS servery jsou ve světě jedniček a nul velmi důležité, protože standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Pokud tedy uživatel zadá do prohlížeče například adresu www.novinky.cz, díky DNS serverům je přesměrován na správnou IP adresu, kterou vlastně ani vůbec nemusí znát.

Právě v tom je ale zakopaný pes. Po více než 30 letech provozu potřebují DNS servery po celém světě údržbu, na kterou se musí celý internetový svět připravit – platí to pro provozovatele DNS serverů i DNSSEC validátorů, jak upozornilo sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény.

Údržba proběhne na přelomu roku

Celosvětová údržba je naplánována na konec letošního a začátek příštího roku. Do té doby musí provozovatelé jednotlivých serverů připravit své weby na nový standard. V opačném případě nebudou jejich stránky dostupné.

„Provozovatelé autoritativních serverů by měli nejpozději do 31. ledna 2019 zajistit, že jejich implementace jmenného serveru správně odpovídá na dotazy s rozšířením EDNS. Přesně podle zveřejněného plánu přestanou významní výrobci DNS software po 1. únoru 2019 (také historicky poprvé) podporovat servery, které porušují DNS standard RFC 6891 i jeho předchůdce RFC 2681,“ přiblížili technickou stránku věci zástupci CZ.NIC.

Zda je konkrétní web připraven na nový standard a bude tedy fungovat i po velké očistě internetu, mohou lidé ověřit prostřednictvím webového nástroje. Do webového formuláře stačí vepsat adresu serveru, načež nástroj ukáže, zda je vše v pořádku.

Foto: Novinky

Test webové stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám