Hlavní obsah

Rodiče mají mít přístup k Facebooku mrtvé dcery, rozhodl soud

– Karlsruhe

Německý nejvyšší soud s konečnou platností rozhodl, že Facebook musí umožnit rodičům přístup k účtu jejich mladistvé dcery, která zemřela před několika lety za nejasných okolností. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soukromé údaje z internetu, například z facebookového účtu, přecházejí po úmrtí uživatele v zásadě na jeho dědice. K tomu dospěl nejvyšší německý soud. U dopisů nebo deníků je to zcela běžné, zdůraznil předsedající soudce Ulrich Herrmann při čtení rozsudku. Podle něj neexistuje žádný důvod přistupovat jinak k digitálním datům.

Verdikt otevře rodičům 15leté dívky po dlouhém právním sporu přístup k jejímu facebookovému účtu, který byl uplynulých 5,5 roku zablokován. Rodiče doufají, že ze soukromých chatů své dcery získají indicie o příčině úmrtí dcery. Dívka na konci roku 2012 spadla v Berlíně pod soupravu metra a dodnes není jasné, zda šlo o neštěstí, nebo o sebevraždu.

Americká společnost Facebook nechtěla obsah účtu dívky otevřít, protože i její přátelé údajně spoléhali na to, že jejich konverzace zůstane soukromá. Soud takový argument odmítl s tím, že odesílatel zprávy se může spoléhat na to, že zpráva odejde na určitý účet, ale ne ke konkrétní osobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám