Hlavní obsah

Dramatický růst ceny bitcoinu a dalších kryptoměn byl umělý, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Polovinu růstu ceny bitcoinu a dalších digitálních měn v loňském roce lze připsat na vrub soustředěné cenové manipulaci a nikoli poptávce investorů. K tomuto závěru dospěl profesor Texaské univerzity John Griffin a potvrdil tak podezření, o kterém se mluvilo už v době boomu na trhu kryptoměn, uvádí zpráva listu The New York Times (NYT).

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Řada odborníků už v té době vyjádřila obavy, že ceny digitálních měn rostly přinejmenším zčásti díky aktivitám Bitfinexu, jedné z největších a nejméně regulovaných kryptoměnových burz.

Profesor Griffin sledoval tok digitálních žetonů, které přicházely a odcházely z Bitfinexu, a objevil několik zřetelných modelů, které naznačují, že někomu se na burze podařilo dosáhnout zvýšení cen těch měn, které na jiných burzách oslabovaly. Dotyčný nebo dotyční k tomu využili sekundární kryptoměnu tether, která byla vytvořena a prodávána vlastníky Bitfinexu za účelem skupování jiných digitálních měn, píše NYT.

Představitelé burzy v minulosti manipulace popírali. Nyní na žádosti listu, aby se k článku vyjádřili, nereagovali.

Věděla burza o manipulacích?

Autoři materiálu nemají e-maily ani dokumenty, které by dokázaly, že burza Bitfinex o manipulaci s cenami věděla nebo za ně byla zodpovědná. Vědci se museli spolehnout na milióny záznamů o transakcích zachycených technologií blockchain, což je šifrovaná databáze transakcí s kryptoměnami.

Ze sledování toku tetherů zjistili, že cena bitcoinu stoupala v hodinách bezprostředně poté, co tethery proudily do několika dalších burz, vesměs tam, kde cena klesala. Tyto toky se na celkovém zpevnění bitcoinu podle nich podílejí minimálně polovinou. Ještě rychleji než bitcoin se ve zmíněných obdobích zvyšovaly díky nákupům za tethery ceny dalších kryptoměn jako etheru a zcashe. Tato praxe skončila, když Bitfinex letos přestal nové tethery vydávat.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Odborníci, které list vyzval k posouzení studie, se shodují v tom, že působí věrohodně, nicméně úplné pochopení struktur si vyžaduje další analýzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám