Hlavní obsah

Manipulují obchodníci s cenou kryptoměn? USA prověří velké výkyvy kurzů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velmi výrazné výkyvy kybernetických měn, například nejznámějších bitcoinů, nejsou ničím výjimečným. Americké ministerstvo spravedlnosti nyní začalo vyšetřovat, zda jde o přirozený vývoj trhu, či zda s hodnotou nemanipulují samotní obchodníci. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zatím oficiálně případ nepotvrdilo, podle Bloombergu se nicméně vyšetřovatelé soustředí na nezákonné praktiky, které mohly ovlivňovat cenu bitcoinů a dalších kybernetických měn.

Řeč je například o takzvaném spoofingu. Jde o metodu, při které obchodníci uměle vytvářejí poptávku, která by patrně jinak neexistovala. Transakce jsou zadávány tak, aby od nich bylo možné na poslední chvíli odstoupit. Tím stoupá cena kurzu, v USA je to nicméně trestný čin.

Ministerstvo podle agentury Bloomberg zároveň prošetřuje, zda nedochází k falešným obchodům, tedy takzvanému wash tradingu. V takovém případě investor ve stejnou dobu nakupuje i prodává stejné finanční nástroje, aby uměle vytvořil činnost trhu.

Kdy budou známy výsledky šetření, není v tuto chvíli zřejmé.

Velké výkyvy kurzů

Velké výkyvy kurzů nejsou například u nejznámějších bitcoinů ničím výjimečným. Například zkraje minulého týdne byl kurz 8520 USD (187 300 Kč), na konci týdne však hodnota bitcoinů klesla na 7287 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 160 200 Kč.

Za prakticky totožnou sumu se prodávají virtuální mince i tento týden.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Kolísání kurzů se netýká pouze bitcoinů, stejné výkyvy jsou typické také pro další kybernetické měny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám