Hlavní obsah

Šéf Facebooku přijede „na kobereček“ do Evropy

Novinky, mif

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg přijal výzvu Evropského parlamentu (EP) na účast na slyšení, kde se má projednávat velký únik dat z této sociální sítě v souvislosti s americkými volbami. Europoslanci budou chtít také vysvětlení, jak se Facebook staví k ochraně dat a osobních údajů. Informoval o tom předseda EP Antonio Tajani.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg

Článek

Tajani prozradil, že Zuckerberg by mohl přijet do Evropy již příští týden. „Vítám rozhodnutí pana Zuckerberga. Naši občané si zaslouží vysvětlení,“ prohlásil předseda Evropského parlamentu.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

V první řadě se chtějí europoslanci důkladně seznámit s postojem šéfa největší sociální sítě na světě ke kauze okolo Cambridge Analytica. Přestože únik dat se týkal převážně Američanů, postiženo bylo také víc než 2,5 miliónu Evropanů. [celá zpráva]

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aktivní ale podle prohlášení zaměstnanců byla i v jiných politických kauzách.

Zneužity mohly být všechny účty

Dalším důležitým bodem jednání mají být plánované kroky Facebooku pro to, aby se podobná kauza nemohla již nikdy opakovat. Během vyšetřování se ukázalo, že Cambridge Analytica není jedinou společností, která data z této sociální sítě vysávala.

Vedení Facebooku dokonce přiznalo, že zneužity mohly být nejrůznějšími sběrači dat dokonce všechny uživatelské profily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám