Hlavní obsah

Stavět se nebude. Apple zrušil miliardový plán na datové centrum v Irsku

Dublin

Americká technologická společnost Apple zrušila plán na výstavbu datového centra v Irsku, do nějž hodlala investovat 850 miliónů eur (21,6 miliardy Kč). Příčinou je protahování schvalovacího procesu, které projekt blokovalo déle než tři roky, uvedl výrobce telefonů iPhone.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Apple oznámil plán na vznik datového centra ve městě Athenry v západní části Irska v únoru 2015. Někteří tamější obyvatelé si ale u soudů stěžovali, že projekt poškodí životní prostředí. Irský vrchní soud sice v říjnu žalobu proti výstavbě zamítl, ale Apple nechtěl riskovat výsledek chystaných odvolání.

Irská vláda připravuje změny ve schvalovacích zákonech, aby postup schvalování urychlila. Datová centra by tak měla být nově zahrnuta do kategorie strategické infrastruktury. Každé desáté pracovní místo v Irsku vytvářejí nadnárodní společnosti typu Applu. V povolování výstavby datových center spatřuje kabinet prostředek, jak je v zemi udržet, napsala agentura Reuters.

Apple začne tento měsíc splácet irské vládě daňový nedoplatek v objemu 13 miliard eur (více než 330 miliard Kč). Doplacení daní předloni nařídila Evropská komise, podle níž Irsko řadu let poskytovalo Applu neoprávněné daňové výhody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám