Hlavní obsah

Likvidační pokuty kvůli GDPR podle právníků vnitra nehrozí

Praha

Pokud státní úřad poruší nová unijní pravidla o ochraně osobních údajů (GDPR), bude mu hrozit pokuta až deset miliónů korun. Když pochybí firma v soukromém sektoru, může se pokuta vyšplhat až na 20 miliónů eur (zhruba 500 miliónů korun). Udělená sankce musí odpovídat míře provinění a závažnosti deliktu, řekl Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Podle něj se nedá očekávat, že po zavedení nového nařízení od 25. května začnou padat mnohamiliónové pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdůraznil také, že sankce vůči státnímu i soukromému sektoru nesmějí být likvidační. Pokuty bude stejně jako dosud ukládat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který má podle Bačkovského bohaté zkušenosti.

„Když se podíváme na sankční historii, tak vidíme, jak postupuje, a žádné drakonické sankce tam v minulosti nebyly," řekl Bačkovský. Doplnil, že pokud by viník s uloženou sankcí nesouhlasil, může se obrátit na soud.

Podle jeho kolegyně Kateřiny Jamborové unijní nařízení jasně stanovuje podmínky, za jakých může být pokuta uložena. „Je tam mnoho faktorů, sankce hlavně mají mít odrazující charakter," vysvětlila Jamborová.

Obavy z tvrdých trestů

Podle právníků vnitra se malí podnikatelé nemusejí obávat, že když něco poruší, tak automaticky padne tvrdý trest.

„Pekař, který si vede seznam zákazníků a dvakrát týdně jim rozváží pečivo, je něco jiného než případná pokuta pro Facebook," uvedl Bačkovský. Chyby také budou moci provinilci napravit, aniž bude zahájeno řízení o uložení pokuty.

ÚOOÚ vznikl v roce 2000. Jeho hlavním úkolem je bránit soukromí lidí. Z vyšších pokut v posledních letech udělil třeba společnosti T-Mobile 3,6 miliónu korun za únik osobních údajů jejích zákazníků. Další rekordní pokuty vyměřil dvěma firmám za e-maily s nevyžádaným obchodním sdělením. Měly zaplatit 1,5 a 1,9 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám