Hlavní obsah

Soud zakázal Facebooku smazat komentář, který odporoval pravidlům

– Berlín

Překvapivý verdikt vydal berlínský soud. Zakázal totiž společnosti Facebook smazat komentář Gábora B., který podle názoru správců této sociální sítě odporuje jejím standardům a pravidlům. Soud tvrdí, že smazání a zablokování účtu je bezpráví, kterému byl uživatel Facebooku Gábor B. vystaven, napsala agentura DPA.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Je to překvapivé rozhodnutí v souvislosti s tím, že Německo zpřísnilo přístup k provozovatelům sociálních sítí, kteří nepostupují důsledně vůči protiprávnímu obsahu. Od letošního roku hrozí provozovatelům pokuta ve výši až 50 miliónů eur (asi 1,3 miliardy korun), pokud nebudou co nejrychleji smazány nenávistné projevy. [celá zpráva]

Sociální sítě tak kvůli obavě z pokuty raději mažou vše, co by třeba jen vzdáleně mohlo připomínat pomlouvačný či nenávistný komentář. [celá zpráva]

Nyní se tak ale dostávají do kleští, protože tímto přístupem podle rozsudku na druhé straně zasahují do práv uživatele.

V komentáři na Facebooku Gábor B. odkazoval na projev maďarského premiéra a jeho slova o muslimské invazi. „Viktor Orbán se diví, že v zemi, jako je Německo (...), může být oslavován chaos, anarchie a ilegální překračování hranic jako něco dobrého.“ Uživatel Gábor B. to pak komentoval: „Němci hloupnou. Není divu, když je média denně zasypávají falešnými zprávami o odbornících, klesajících číslech nezaměstnanosti či Trumpovi.“

Dostal 30denní blokaci

Komentář byl lajkován, ale jen do té doby, než byl odstraněn za údajná porušení standardů sociální sítě a Gábor B. dostal trest v podobě 30denní blokace. „Člověk může sdílet názor komentátora nebo považovat prohlášení za polemické a nezaujaté. Důležité je, že se na komentář vztahuje svoboda projevu,“ prohlásil advokát Joachim Steinhöfel.

Facebook byl varován svými právníky a trest Gáborovi B. zmírnil. Zrušil 30denní blokaci, odmítl ovšem obnovit daný komentář. „Blokaci jsme zrušili, ale při další kontrole jsme zjistili, že pravidla společnosti Facebook byla aplikována správně, proto obsah komentáře nebude obnoven,“ uvedli právníci společnosti v prohlášení.

Gábor B. se však nedal a ve sporu se společností pokračoval. Výsledkem je precedent.

„Je to první takové rozhodnutí v Německu. Uživatelé mají konečně v ruce prostředek proti neprůhledným machinacím koncernu, který se zabývá odpovědností, jako by obchodoval s použitými jízdními koly,“ uvedl Steinhöfel.

Pokuta až 1,3 miliardy korun

Advokát je kritikem kontroverzního zákona, který prosadil tehdejší ministr spravedlnosti Heiko Maaas. „Norma není jen protiústavní, ale ani nefunguje. Slouží jen pro mazání a blokování,“ dodal advokát.

Internetové sociální sítě mohou na základě nového zákona dostat pokutu až 50 miliónů eur (asi 1,3 miliardy korun), pokud do 24 hodin od upozornění nesmažou nenávistný obsah. Norma se týká zejména sítí jako Facebook, Twitter či YouTube, ale nikoli například e-mailových a messengerových služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám