Hlavní obsah

Čína se mění ve velmoc umělé inteligence. Startup SenseTime má miliardovou hodnotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Za startup s nejvyšší hodnotou z oblasti umělé inteligence se prohlásila čínská firma SenseTime. Hodnota společnosti vystoupila podle agentury Reuters na 4,5 miliardy dolarů (92,8 miliardy Kč) poté, co získala další stamilióny od investorů. SenseTime Group vyvíjí technologii rozpoznávání obličeje, o kterou mají zájem i státní orgány. Vláda v Pekingu chce do roku 2025 udělat z Číny světového lídra na poli umělé inteligence.

Foto: Thomas Peter, Reuters

SenseTime přispívá k vytváření největšího systému sledování na světě.

Článek

Na konci listopadu se hodnota firmy pohybovala kolem dvou miliard dolarů. Nyní dostala 600 miliónů USD od skupiny investorů, mezi které patří čínští internetoví prodejci Alibaba Group Holding a Suning.com a také singapurský státní fond Temasek Holdings.

SenseTime přispívá k vytváření největšího systému sledování na světě, uvedla agentura Bloomberg. Mezi hlavní zákazníky firmy patří policejní oddělení z celé Číny. Společnost se ale také věnuje videoanalýze a dalším oblastem včetně autonomního řízení či zobrazovací technologie ve zdravotnictví.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

SenseTime založil před třemi lety univerzitní profesor Tchang Siao-ou. Loni v říjnu uzavřela firma strategické partnerství s americkým výrobcem čipů Qualcomm, který do ní investoval nezveřejněnou částku. Aby posílili spolupráci, chce SenseTime letos otevřít v USA vývojové centrum. Firma také plánuje vstup na některou z burz v USA, Číně nebo Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám