Hlavní obsah

Zlom nastal, těžit bitcoiny se už nevyplatí. A bude hůř

Novinky, lez

Těžba bitcoinů už nevydělá internetovým zlatokopům ani korunu. Spotřebovaná elektřina totiž vyjde stejně draho jako hodnota jedné virtuální mince. Upozornila na to analytická společnost Fundstrat.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Řada ekonomů a analytiků upozorňovala již delší dobu, že k podobnému zlomu v letošním roce dojde. Na konci minulého týdne se tak skutečně stalo.

Hodnota jedné virtuální mince činila v průměru 8000 dolarů (165 871 Kč) a přesně na takovou sumu vyšla i těžba bitcoinů, respektive náklady na elektřinu. V dané sumě navíc nejsou započítány také související náklady, například rozpočítaná pořizovací cena těžebních strojů, tedy extrémně výkonných počítačových sestav. V takovém případě by totiž těžba byla dokonce ztrátová.

K těžbě kryptoměn se používá hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptománie značně podražily, trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován. Výrobci na to zareagovali i tím, že představili grafické karty určené jen pro těžbu, které nemají žádný videovýstup. Pomine-li vlna zájmu o těžbu kryptoměn, bude tento nákladný hardware k ničemu.

Podobného vyrovnání, kdy byly ceny těžby i zisku stejné, se nejznámější kyberměna na světě dočkala v roce 2015. Tehdy ovšem hodnota jedné virtuální mince činila pouhých 200 dolarů, tedy podle aktuálního kurzu 4146 korun.

Energetické nároky budou vyšší

Energetické nároky na těžbu jsou rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

Právě energetické nároky nicméně představují ten největší kámen úrazu. V letošním roce totiž výrazně klesl kurz a cena těžby bitcoinů tak podle serveru CoinWarz bude už za pár týdnů vyšší, než jakou bude mít tato kyberměna skutečnou hodnotu.

Zkraje letošního roku vyšla těžba jedné mince v průměru na 6900 USD (142 414 Kč). Už v průběhu druhého kvartálu však má energetická náročnost stoupnout na 14 175 USD, tedy 292 569 Kč.

Pokud nedojde k nějakému dramatickému nárůstu kurzů, těžit bitcoiny bude prodělečné.

Těžit bitcoiny a celou řadu dalších kryptoměn je možné prostřednictvím speciálních aplikací. Programy používají předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Anketa

Vyplatí se podle vás investovat do kryptoměn?
Ano, i přes výkyvy je to perspektivní investice
12,8 %
Dříve ano, ale teď už ne
8,1 %
Ne, kromě pár šťastlivců na tom většina prodělá
14,4 %
Je to celé podvod
64,7 %
Celkem hlasovalo 3185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám