Hlavní obsah

Biliónový obchod se komplikuje. Broadcom snížil nabídku za převzetí Qualcommu

Novinky, mif

Obchod v hodnotě přesahující dva bilióny korun se značně zkomplikoval. Společnost Broadcom totiž citelně snížila nabídku za převzetí konkurenční společnosti Qualcomm. Jde o přímou reakci na kroky, které vedení Qualcommu v posledních dnech dělá.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Broadcom se začal o konkurenční Qualcomm zajímat už loni, první nabídka činila 100 miliard dolarů (dva bilióny korun). Na to však tehdy zástupci Qualcommu reagovali s tím, že o prodeji v současné době a za daných podmínek neuvažují.

Letos v únoru tak vedení Broadcom zvýšilo na 121 miliard dolarů, tedy v přepočtu na 2,5 biliónu Kč, což byl evidentně krok správným směrem. Šéf Qualcommu Paul Jacobs sice nabídku okomentoval jako stále „velmi nízkou“, nicméně byl přístupný dalšímu jednání.

Spor o NXP Semiconductors

Čerstvý vývoj z tohoto týdne však celou biliónovou transakci zkomplikoval. Qualcomm se navzdory probíhajícímu vyjednávání s Broadcomem dál stará o svůj byznys, a tak se snaží koupit společnost NXP Semiconductors za 44 miliard dolarů (909 miliard korun).

Konkrétně podnik tento týden zvýšil nabídku na akvizici o pět miliard dolarů (103 miliard korun), z původních 39 miliard dolarů, tedy v přepočtu 805 miliard korun.

Jenže to se nelíbí evidentně vedení Broadcomu, která o NXP Semiconductors nejeví větší zájmy. Reakce tak na sebe nenechala dlouho čekat, podnik snížil nabídku na převzetí ze zmiňovaných 121 miliard dolarů na 117 miliard dolarů (2,4 bilióny korun).

Původní nabídka může zase platit

Vedení Broadcomu se nicméně nechalo slyšet, že pokud Qualcomm nekoupí společnost NXP Semiconductors, bude platit původní nabídka ve výši 121 miliard dolarů.

Pokud by zástupci Qualcommu na nabídku kývli, šlo by o dosud největší akvizici technologického sektoru. Qualcomm je totiž jedním z největších výrobců čipsetů pro telefony a tablety na světě.

Díky akvizici by se z Broadcomu stal vůbec největší výrobce mobilních čipsetů.

Reklama

Výběr článků

Načítám