Hlavní obsah

Venezuela zavádí kryptoměnu petro, je kryta ropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuela, která se zmítá v hospodářské a politické krizi, zavádí vlastní kryptoměnu s názvem petro. Země v úterý zahájila předprodej této virtuální měny, která má být kryta venezuelskými rezervami ropy. Uvedla to agentura DPA.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, na pozadí je logo kybernetické měny petro.

Článek

„Narodilo se petro. Dnešek je historickým dnem. Venezuela je prvním státem, prvním národem, který uvádí na trh kryptoměnu krytou svým nerostným bohatstvím,” uvedl v úterý venezuelský viceprezident Tareck El Aissami.

Vláda si od kryptoměny slibuje, že zemi pomůže dostat se z hluboké ekonomické krize. Petro má podle vlády Venezuele v době hospodářských sankcí ze strany Spojených států a nedostatku deviz umožnit návrat na mezinárodní finanční trhy.

Odborníci ale upozorňují, že nová kryptoměna pravděpodobně nepřiláká výraznější investice. Vláda nicméně počítá se zájmem investorů z Turecka, Kataru, Evropy i Spojených států. Venezuelská opozice tvrdí, že zavedení kryptoměny petro představuje nezákonnou formu emise dluhopisů.

Venezuela se již pátý rok potýká s hospodářskou recesí, která je podle kritiků výsledkem selhání socialistického řízení ekonomiky a propadu cen ropy na světových trzích. Trpí tím většina obyvatel, kteří mají omezený přístup k potravinám a lékům kvůli jejich nedostatku nebo kvůli tomu, že si je nemohou dovolit.

Oficiální venezuelskou měnou je bolívar. Jeho hodnota ale v důsledku hospodářské krize prudce klesá.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám