Hlavní obsah

Samsung vstupuje do světa kryptoměn. Vyrobil speciální procesor pro těžbu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung má ambice stát se největším výrobcem procesorů na světě. Čipy tohoto jihokorejského elektronického gigantu již tepou ve většině jeho chytrých telefonů a počítačových tabletů. Nově se objeví také ve strojích určených pro těžbu kybernetických mincí.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít relativně výkonný počítač, do kterého se nainstaluje speciální software. Ten pak počítá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Například těžba nejpopulárnějších bitcoinů je již tak energeticky náročná, že v domácích podmínkách to prakticky není možné. K těžbě virtuálních mincí se přitom nejčastěji používají výkonné grafické karty, jde o modely určené zpravidla do velmi výkonných počítačových sestav.

Grafických karet je nedostatek

Právě proto jsou několik posledních měsíců grafické karty nedostatkovým zbožím, a to i na tuzemském trhu. Změnit tuto situaci – a pochopitelně vytěžit z popularity kybernetických měn co nejvíce pro sebe – se nyní bude snažit společnost Samsung.

Ta navrhla speciální procesor, který je – na rozdíl od herních grafických karet – od základu stavěn pro těžbu kryptoměn. Zajímavé je především to, že procesor má být energeticky úspornější než grafika Nvidia GTX 1080, a přitom stejně výkonný. Právě zmiňovaná karta se přitom v současnosti používá pro těžbu nejčastěji, protože nabízí velmi zajímavý poměr cena/výkon.

Rodí se nový čipový gigant

Nový čip by se měl objevit na trhu maximálně v horizontu několika měsíců. Jaká bude jeho cena, však v tuto chvíli není jasné.

Jihokorejský elektronický gigant má nicméně díky nové čipové politice šanci stát se největším výrobcem procesorů na světě. Už nyní díky popularitě chytrých telefonů a počítačových tabletů dýchá na záda konkurenční společnosti Intel, která posledních 25 let vládne procesorovému trhu klasických počítačů.

Nové čipy pro těžbu kybernetických mincí by tak daly Samsungu důležitou konkurenční výhodu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám