Hlavní obsah

Podsvětí táhne kurzy kybernetických měn nahoru

Novinky, mif

Transakce prováděné pomocí kybernetických měn jsou prakticky nevystopovatelné. Právě proto si je velmi oblíbilo kybernetické podsvětí, jsou prakticky jediným platidlem na nejrůznějších internetových černých trzích. Od bitcoinu však dává podsvětí stále častěji ruce pryč, což nahrává kurzům dalších měn – ty díky stoupající popularitě raketově rostou.

Foto: ethereum.org

Logo virtuální měny ethereum

Článek

Bitcoin byl ještě před pár měsíci prakticky jediným platidlem na černém trhu. Daly se za něj koupit zbraně, drogy a celá řada dalších nelegálních věcí.

Mimochodem právě podsvětí má nemalý vliv na tom, že popularita bitcoinu tak raketově rostla. Jednoduše jej používalo stále více lidí, díky čemuž i raketově rostl kurz, což následně přilákalo investory a další spekulanty.

Ale právě stále rostoucí popularita bitcoinu nehrála obchodníkům na černém trhu do karet. Kupující se kvůli rostoucím kurzům nechtěli svých mincí vzdávat a stále častěji si je nechávali jako investici. A obchody začaly stát.

Proto se začalo obchodovat s jinými virtuálními mincemi.

Monero či ethereum

Toho si všimli už i pracovníci evropské policejní organizace Europol. Ti upozornili již před koncem loňského roku na to, že obchodníci na černém trhu stále častěji využívají další kryptoměny – například monero či ethereum.

A rostoucí popularita zmiňovaných virtuálních mincí je znát i na jejich kurzech. Ještě před koncem loňského roku se monero obchodovalo za 100 dolarů (2130 Kč). Aktuálně má však jedna mince cenu už okolo 450 dolarů, tedy v přepočtu téměř 9600 Kč.

Růst ceny je patrný také u etherea. V prosinci se jedna mince obchodovala za 450 USD (9600 Kč), aktuálně je to však již 1140 USD (24 300 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám