Hlavní obsah

Amazon zaplatí 2,6 miliardy kvůli daňovému sporu v Itálii

Italský daňový úřad se dohodl s americkým internetovým obchodem Amazon na vyřešení sporu ohledně daňových nedoplatků z let 2011 až 2015. Amazon v rámci dohody zaplatí 100 miliónů eur (téměř 2,6 miliardy Kč), oznámil daňový úřad.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Sklad Amazonu (ilustrační foto)

Článek

Italská policie podle zdroje agentury Reuters v dubnu vyslovila přesvědčení, že Amazon se v Itálii vyhnul platbě daně v objemu 120 až 130 miliónů eur. Amazon v té době upozorňoval, že v Itálii vytvářel v důsledku rozsáhlých investic jen nízký zisk.

Americký podnik dohodu s daňovým úřadem potvrdil. Upozornil, že od zahájení aktivit v Itálii v roce 2010 v zemi investoval více než 800 miliónů eur (přes 20 miliard Kč). Amazon, který je největším internetovým obchodem na světě, nyní v Itálii zaměstnává přes 3000 lidí.

Miliardový spor řeší i Apple

Amazon nicméně není jediným podnikem, který řeší v Evropě problémy s daněmi. Kvůli daňovým výhodám se musela před Evropskou komisí zodpovídat také společnost Apple. Americký počítačový gigant nakonec dostal nařízeno doplatit v Irsku miliardové daně.

Částka ve výši 13 miliard eur (336,3 miliardy korun) však doposud doplacena nebyla. Evropská komise kvůli tomu žene Irsko před soud, neboť přístup této země ve vymáhání daní na Applu je podle evropských zákonodárců přinejmenším laxní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám