Hlavní obsah

Federální komise v USA chce omezit neutralitu webu

• Aktualizováno

Americká Federální komise pro spoje (FCC) ve čtvrtek navzdory protestům odhlasovala návrh zrušit přísná pravidla takzvané síťové neutrality, která zajišťovala svobodný a otevřený internet. Pravidla v roce 2015 prosadila vláda Baracka Obamy, jejíž krok byl považován za přelomový. Čtvrteční rozhodnutí je vítězstvím pro kabelové firmy a mobilní operátory, kterým umožňuje určovat, k jakému obsahu se uživatelé dostanou. Proti rozhodnutí už se chystají žaloby.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Předseda americké Federální komise pro spoje (FCC) Ajit Pai odpovídá na otázky novinářů

Článek

Republikáni tvrdí, že dosavadní pravidla byla až příliš svazující. Podle nich se na fungování internetu nic podstatného nezmění.

Dosud platilo, že každý má rovnocenný přístup k obsahu na internetu. Teď ale budou moci poskytovatelé internetu za poplatek nabízet rychlejší internetové služby nebo přístup na určité stránky. Stejně tak bude možné zaplatit za přednostní zacházení se svými daty a nechat zpomalovat přístup k určitému obsahu nebo jej blokovat. Nová pravidla mají v USA vstoupit v platnost začátkem příštího roku.

Dnešní rozhodnutí bylo schváleno po stranické linii poměrem hlasů tři ku dvěma. Má přitom potenciál radikálně změnit digitální svět. Jednání provázely protesty a kvůli neurčené bezpečnostní hrozbě se členové museli těsně před hlasováním evakuovat.

Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví je zatím jen pod velmi malým úředním dohledem. Někteří experti se obávají, že nová regulace by se mohla promítnout i do evropských pravidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám