Hlavní obsah

Apple si došlápl na čínskou konkurenci. Xiaomi musí změnit název tabletů

Novinky, mif

Společnosti Apple a Xiaomi se setkaly na Soudním dvoře Evropské unie. Celý spor rozpoutal americký počítačoví gigant kvůli názvu tabletů od čínské konkurence. Označení Mi Pad se totiž údajně velmi podobá názvu iPad. A soud dal Applu za pravdu.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Pad

Článek

Čínské Xiaomi podalo žádost o registraci názvu Mi Pad už v roce 2014 u Úřadu Evropské unie pro dušení vlastnictví (EUIPO). Podle všeho mělo jít pouze o formalitu, protože podnik již několik let tablety s tímto názvem prodává, a to například i na českém trhu.

Jenže celou snahu o registraci zhatili právníci společnosti Apple. Název iPad, který používají tablety s logem nakousnutého jablka a jenž je v Evropě registrovaný již několik let, je totiž podle nich snadno zaměnitelný s označením Mi Pad.

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2017)

Stejného názoru je také Soudní dvůr Evropské unie. Ve verdiktu se mimo jiné hovoří o tom, že by evropští zákazníci mohli být zmatení a mohli by omylem koupit jiné zařízení, než zamýšlejí. Ochranná známka tak nebude vydána.

Hrozí další žaloby

Pro Xiaomi to nicméně znamená daleko větší problémy, než by se mohlo na první pohled zdát. Pokud totiž bude tablety Mi Pad prodávat v Evropě i nadále, vystavuje se riziku, že americký počítačový gigant v další žalobě docílí zákazu jejich prodeje.

Jedinou možností pro čínský podnik tak bude vymyslet nové jméno pro své tablety. Zástupci společnosti Xiaomi však verdikt soudu zatím oficiálně nekomentovali. Další kroky jsou tak pouhou spekulací.

Společnost Xiaomi se proslavila v minulých letech především výrobou chytrých telefonů, které nabízela za velmi atraktivní ceny. Se stejnou taktikou se nyní snaží uspět také na dalších trzích – v portfoliu této společnosti tak nalezneme například i tablety, kamery a přenosné počítače.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám