Hlavní obsah

Toshiba díky divizi čipů prudce zvýšila provozní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba ve druhém finančním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 76 procent na 135 miliard jenů (zhruba 26 miliard Kč). Za růstem zisku ale stály téměř výlučně dobré výsledky divize čipů, kterou se firma koncem září rozhodla prodat konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital. Podle analytiků tak vznikají obavy ohledně dalšího vývoje hospodářských výsledků Toshiby.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konsorcium, vedené fondem Bain, se dohodlo, že za čipovou divizi Toshiby zaplatí 18 miliard dolarů (zhruba 395 miliard Kč). Toshiba chce završit prodej divize do konce března příštího roku. Výtěžek z prodeje plánuje použít na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.

Čipová divize Toshiby je druhým největším producentem paměťových čipů na světě. V současnosti těží z rostoucí poptávky po čipech pro chytré telefony.

„Uvědomujeme si, že podíl paměťových čipů na našem celkovém zisku je extrémně vysoký," uvedl finanční ředitel Toshiby Masajoši Hirata. Dodal však, že firma v budoucnosti očekává nárůst zisku u svých aktivit v oblasti energetiky a infrastruktury. Upozornil také, že Toshiba by se mohla zcela stáhnout ze ztrátových aktivit, například z výroby televizorů a osobních počítačů, kterou již dříve omezila.

Provozní zisk ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. září, překonal očekávání analytiků. Ti jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 125 miliard jenů.

Toshiba se v důsledku rozsáhlých ztrát jaderné divize Westinghouse dostala na pokraj finančního kolapsu a stále hrozí, že její akcie budou staženy z tokijské burzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám