Hlavní obsah

Bitcoin nepřestává posilovat. Jedna mince má hodnotu už přes 160 000 Kč

Novinky, mif
Aktualizováno

Růst cen bitcoinu nijak dramaticky nebrzdí rozhodnutí řady vlád, že obchodování s touto a dalšími kybernetickými měnami zakážou. Právě naopak, virtuální mince s logem písmena B se šplhají na stále nová maxima.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Ve středu okolo deváté hodiny se hodnota bitcoinu přiblížila pomyslné hranici sedmi tisíc dolarů, konkrétně se jedna mince obchodovala za 6978 USD, tedy v přepočtu 152 900 korun

Už po 12. hodině – po několika drobných propadech v řádu desítek dolarů – však hodnota vystoupala až na 7329 dolarů (160 900 Kč).

Jde tedy o rekordní hodnotu, vyšší cenu tato virtuální měna ještě nikdy ve své historii neměla. Připomeňme, že ještě na konci loňského roku se přitom jedna virtuální mince prodávala za částky okolo 900 dolarů (19 800 Kč).

Státy proti kybernetickým měnám brojí

Posilování kurzu je tak trochu překvapením, neboť přichází v době, kdy řada států začíná proti kybernetickým měnám bojovat. Již dříve zakázala obchodování Čína, nově se přidal tento týden Vietnam. [celá zpráva]

Proti bitcoinu a dalším kryptoměnám nicméně brojí i například v Rusku, kde stránky pro obchodování s virtuálními mincemi přidali na seznam zakázaných webů.

Burzy kurzu nahrávají

Důvod v růstu vidí ekonomové v krocích americké burzy. Příznivému kurzu přispívají podle ekonomů především kroky americké burzy. „Důvodem je oznámení americké společnosti CME Group, provozovatele největší světové burzy opčních a termínových kontraktů, že do konce letošního roku hodlá umožnit obchodování s termínovými kontrakty postavenými na bitcoinu,“ řekl Novinkám hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Tyto kontrakty, jestliže budou schváleny regulačním úřadem, poskytnou bankám a makléřským společnostem prostředek, jak se ochránit před silnými cenovými výkyvy, které jsou pro bitcoin charakteristické. Vítané jsou však i z hlediska drobných investorů, jimž by obchodování s bitcoiny usnadnily,“ doplnil Kovanda.

Ten zároveň připomněl, že plány na zahájení obchodu s bitcoinovými termínovými kontrakty oznámila již v srpnu společnost Cboe Global Holdings, konkurent CME Group.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám