Hlavní obsah

Bitcoin dosahuje nového maxima. Za pouhý den vzrostla hodnota o 10 000 korun

Novinky, mif

Virtuální měna bitcoin neúnavně posiluje, za pouhých 24 hodin se hodnota zvýšila o více než 10 000 korun. Jedna virtuální mince se tak aktuálně obchoduje za bezmála 133 tisíc korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Už zkraje tohoto týdne se hodnota bitcoinu vyšplhala nad hranici 5600 dolarů, tedy na více než 122 tisíc korun. Další skokový růst pak tato virtuální měna zaznamenala v noci z pátku na sobotu.

V rozmezí jediného dne se kurz vyšplhal o více než 490 dolarů, tedy v přepočtu 10 680 korun. A vůbec poprvé tak překonal pomyslnou hranici šesti tisíc dolarů, v sobotu odpoledne se tak obchodoval za 6090 dolarů (132 800 Kč).

Sluší se připomenout, že ještě zkraje letošního roku se přitom bitcoiny prodávaly pouze za 900 dolarů (19 800 Kč).

Nakonec bude 21 miliónů mincí

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám