Hlavní obsah

Intel nasypal do umělé inteligence více než miliardu dolarů

Novinky, sko

Další technologickou firmou, která si nechce nechat ujet vlak v rychle se rozvíjející oblasti umělé inteligence (AI), je americký výrobce čipů Intel. Své záměry s umělou inteligencí přitom pojal ve velkém stylu. Hodlá pro ni vybudovat celý ekosystém. Prostřednictví svého investičního fondu Intel Capital nasypal více než miliardu dolarů do startupů jako Mighty AI, Data Robot a Lumiata, které se zabývají vývojem umělé inteligence.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Intel se ve svých investicích rozmáchl napříč celou řadou průmyslových odvětví od autonomních automobilů přes lékařské technologie, kde by mohla umělá inteligence pomoci například ve výzkumu rakoviny nebo Parkinsonovy choroby,  výzkum klimatických změn až po například výzkum vesmíru.

„Máme optimistický a pragmatický pohled na dopad AI na společnost, pracovní místa a každodenní život, který napodobuje další hlubokou transformaci – od průmyslové k PC revoluci,“ řekl šéf společnosti Intel Brian Krzanich.

Vedle svých investic prostřednictvím fondu Intel Capital vynaložil Intel také značné prostředky na to, aby se umělá inteligence stala klíčovou součástí jeho hlavního podnikání.

Akvizice menších společností

V posledních letech utratil přibližně 16 miliard dolarů za akvizice menších společností věnujících se umělé inteligenci. Největší část z toho připadá na letošní převzetí izraelské společnosti Mobileye, která byla hlavním světovým hráčem na poli systémů pro autonomní řízení a systémů asistenčního řízení pro automobily. Intel za ní zaplatil 15,3 miliardy dolarů.

„Naše přesvědčení spočívá v tom, že umělá inteligence přinese nové významné příležitosti k transformaci podnikání – od maloobchodu přes zdravotnictví až po výrobu – a bude mít nesmírně pozitivní dopad na společnost. Umělá inteligence dokáže nemožné: posílí výzkum rakoviny, Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění mozku, pomůže při hledání pohřešovaných dětí, podpoří vědecké úsilí v oblasti změn klimatu, pomůže při výzkumu vesmíru a oceánů,“ dodal Krzanich.

Jak upozornil server investopedia.com, Krzanichovy komentáře k ambicím Intelu v oblasti umělé inteligence následovaly po oficiálním oznámení bližší spolupráce Intelu a společnosti Alphabet, která je mateřskou firmou Googlu, na autonomních automobilech Waymo. Intel s Aplhabetem na vývoji autonomních automobilů Waymo spolupracoval již dříve. Od nynější spolupráce si obě společnosti slibují zajištění dostatečného výpočetního výkonu pro automobily Waymo 4. a 5. generace.

Podle Krzanicha mohou autonomní automobily zabránit témě 1,3 miliónům úmrtí při dopravních nehodách, ke kterým dojde každý rok. Dodal, že umělá inteligence se vyvíjí tak rychlým tempem, že očekává, že děti jeho dětí nikdy nebudou muset řídit auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám