Hlavní obsah

Bitcoin se roztříštil na dvě měny. Nevyšlo to ale podle plánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin se v úterý rozdělil na dvě různé měny, vedle původní kybernetické měny vznikl ještě klon zvaný bitcoin cash. Jeho start ale nevyšel zcela podle plánu. Nové měně totiž věří jen poměrně omezené množství virtuálních těžařů. Jde především o programátory, kteří provozují bitcoinovou síť a nejsou spokojeni s plánovaným zdokonalením technologie, jež má zvýšit kapacitu zpracování transakcí. Uvedla to ve středu agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Virtuální měna bitcoin (ilustrační foto)

Článek

Těžaři zahájili v úterý takzvané rozvětvení, při kterém se na dvě verze rozdělil základní blockchain, tedy decentralizovaná databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha. Tím vznikla nová digitální měna, jak Novinky.cz informovaly již dříve.

Rozdělení vytvořilo nového konkurenta původnímu bitcoinu, který je nejstarší a nejhodnotnější digitální měnou v oběhu.

Start je pomalejší, než se čekalo

Plán skupiny programátorů na vytvoření nové silné měny ale nevyšel tak úplně podle plánu. Očekávalo se totiž, že bitcoin cash se bude těšit velmi podobné popularitě jako samotné bitcoiny. Realita je ale úplně jiná.

K novému blockchainu se zatím připojil jen malý zlomek takzvaných těžařů. Těžba prvních nových bitcoinů cash trvala téměř šest hodin. Na některých burzách se nový bitcoin cash podle údajů bitinfocharts.com obchodoval za střední cenu 146,37 dolaru (3200 Kč). Kurz bitcoinu na platformě BitStamp činil 2729 USD (60 300 Kč), proti pondělí klesl o 4,6 procenta.

Bitcoin cash má po rozdělení celou historii blockchainu bitcoinu. Lidé, kteří vlastnili bitcoiny před rozdělením, teď mají přístup ke stejné částce v nových bitcoinech cash zdarma. Ty mohou případně zobchodovat za oficiální měny, tedy zákonná platidla jako je euro či dolar, anebo za jiné digitální měny.

Analytici nové měně nevěří

Analytici zatím nedávají nové kryptoměně bitcoin cash příliš velkou šanci na úspěch. Generální ředitel společnosti Dash Core Ryan Taylor se domnívá, že životnost bitcoinu cash může být jen krátkodobá. Dash Core řídí vývoj digitální měny dash.

Rozštěpení u digitálních měn se uskutečnilo i dříve. Konkurenční měna ethereum tímto procesem prošla vloni. Vznikla tak forma kryptoměny, která je známá dnes.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.

Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V letošním roce bitcoin zatím posílil zhruba o 190 procent.

Anketa

Chystáte se investovat do virtuální měny Bitcoin cash?
Ano, určitě.
9 %
Spíše ne, věřím tradičním bitcoinům.
20,1 %
Neuvažuji o nákupu virtuálních mincí.
70,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 558 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám