Hlavní obsah

Zisk Microsoftu se díky cloudu ve čtvrtletí více než zdvojnásobil

Čistý zisk výrobce počítačového softwaru Microsoft Corp. se ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobil na 6,51 miliardy dolarů (145,8 miliardy Kč) z 3,12 miliardy USD ve stejném období loni. Hospodaření podpořil silný růst cloudových aktivit a daňové zvýhodnění, uvedla firma v prohlášení.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Logo společnosti Microsoft

Článek

Očištěný zisk na akcii činil 98 centů a překonal očekávání analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří počítali se ziskem 71 centů na akcii. Příjmy za tři měsíce do konce června stouply o 9,1 procenta na 24,7 miliardy USD.

„Inovace v rámci našich cloudových platforem vedla v tomto čtvrtletí k silným výsledkům,” uvedl generální ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Divizi Intelligent Cloud, která zahrnuje cloudovou platformu Azure a produkty Windows Server, vzrostly ve čtvrtletí příjmy o 11 procent na 7,4 miliardy USD. Microsoft dodal, že příjmy Azure meziročně stouply o 97 procent, bližší číslo však neupřesnil. Příjmy divize Productivity and Business Processes, která zahrnuje LinkedIn a software Office 365, vzrostly o 21 procent.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma na počátku měsíce uvedla, že v rámci restrukturalizace svých aktivit zruší tisíce pracovních míst. Bližší informace zatím neposkytla. Microsoft po celém světě zaměstnává kolem 121 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám