Hlavní obsah

Z USA rovnou do Íránu. Čínský podnik ZTE zasílal elektroniku nelegálně

– New York

Čínský výrobce telekomunikačního zařízení ZTE Corp. přiznal před soudem v Texasu vinu, že nelegálně zasílal zboží a technologii USA do Íránu. Přiznání viny bylo součástí dohody s americkými úřady z počátku tohoto měsíce, podle které má také zaplatit pokutu téměř 900 miliónů USD (22,5 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti ZTE

Článek

Společnost přijala vinu v případě tří obvinění – spiknutí za účelem vývozu položek vyrobených v Americe do Íránu bez licence od americké vlády, maření spravedlnosti a výroba nepravdivých prohlášení.

Pětileté vyšetřování zjistilo, že ZTE osnovala spiknutí, aby se vyhnula americkému embargu. Kupovala americké součástky, zabudovala je do zařízení ZTE a nelegálně je posílala do Íránu. Firma vymyslela důmyslný systém, aby ukryla nelegální aktivity. ZTE má dceřinou společnost v americkém Texasu.

Americké ministerstvo obchodu zahájilo vyšetřování čínské firmy v roce 2012 po zprávě agentury Reuters, že ZTE podepsala kontrakty za milióny dolarů na dodávky hardwaru a softwaru od některých známých amerických technologických firem největšímu íránskému telekomunikačnímu operátorovi. Firma se dohodla na přiznání viny poté, co americké ministerstvo obchodu podniklo akce, u kterých hrozilo odříznutí firmy od globálního dodavatelského řetězce.

ZTE patří mezi největší výrobce telekomunikačního zařízení na světě. ZTE podle mluvčího koupila od firem z USA součástky za 2,6 miliardy USD. Mezi dodavateli byly Qualcomm, Microsoft a Intel. Firma rovněž prodávala mobilní přístroje americkým operátorům AT, T-Mobile US a Sprint.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám