Hlavní obsah

Z Verizonu se stane internetový gigant. Miliardový obchod s Yahoo je uzavřen

Novinky, mif

Americký operátor Verizon potvrdil, že se definitivně dohodl na převzetí webových aktivit internetové společnosti Yahoo. Kupní cena se kvůli skandálům snížila o stovky miliónů, přesto má celý obchod hodnotu 4,48 miliardy dolarů (115 miliard Kč). Informovali o tom zástupci Verizonu.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters, Reuters

Logo internetové společnosti Yahoo

Článek

Verizon měl podle předběžné dohody z loňského roku zaplatit 4,83 miliardy dolarů, tedy více než 124 miliard korun. Nakonec je však kupní cena nižší o 350 miliónů dolarů (9 miliard korun). Potvrdily se tak dřívější spekulace. [celá zpráva]

Vedení Yahoo si tak může oddechnout, neboť nad osudem celé transakce visel několik posledních měsíců otazník. A to především kvůli skandálům, které vyšly najevo loni na podzim. V září podnik oznámil, že v roce 2014 byla z jeho serverů odcizena data z 500 miliónů účtů. Viník nebyl ani v jednom případě zjištěn.

Největší únik dat v celé historii webu

V prosinci pak zástupci Yahoo potvrdili, že došlo k největšímu úniku dat v historii webu. Ze serverů firmy byla ukradena miliarda přihlašovacích údajů. Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

Za miliardy získá Verizon především webový vyhledávač Yahoo a zároveň také e-mailovou poštu, která je na těchto internetových stránkách nabízena jako bezplatná služba. A samozřejmě také početnou základnu uživatelů, kteří tyto služby využívají.

Miliarda uživatelů

Služby Yahoo využívá podle serveru expandedramblings.com každý měsíc miliarda lidí. E-mailovou schránku má na tomto serveru 280 miliónů lidí, z toho 81 miliónů jich je z USA. Verizon se tak díky obchodu přemění z velké telekomunikační společnosti doslova v internetový gigant. Součástí dohody je i realitní majetek Yahoo.

Yahoo si ponechá podíly ve společnostech Alibaba Group Holding a Yahoo Japan. Podle dřívějšího oznámení se navíc zbývající část podniku přejmenuje na Altaba. [celá zpráva]

Celý obchod by měl být dokončen ještě v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám