Hlavní obsah

Ruka je už téměř v rukávu. Verizon koupí hlavní část Yahoo za miliardy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telekomunikační obr Verizon je blízko dokončení dohody o převzetí základních webových aktivit internetové společnosti Yahoo. Kvůli skandálům týkajícím se bezpečnosti uživatelů to přitom ještě před pár týdny vypadalo, že celý miliardový obchod ztroskotá. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: © Albert Gea / Reuters, Reuters

Logo internetové společnosti Yahoo

Článek

Celá akvizice měla mít hodnotu 4,83 miliardy dolarů, tedy více než 118 miliard korun. Verizon však loni na podzim couvl a požadoval slevu miliardu dolarů, na což však vedení Yahoo nebylo ochotno kývnout.

Jak nyní uvedla agentura Reuters, oba podniky se dohodly na daleko menší slevě, i když v očích běžného smrtelníka jde o astronomickou částku. Verizon by měl totiž zaplatit o 250 až 350 miliónů dolarů méně, než bylo původně plánováno, tedy o 6,3 až 8,9 miliardy korun méně.

Obří e-mailová loupež

Cena se snížila především kvůli skandálům, které vyšly najevo loni na podzim. Společnost totiž byla nucena v prosinci informovat veřejnost o vůbec největším kybernetickém útoku v historii webu. Ze serverů firmy unikla miliarda přihlašovacích údajů. Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

A aby toho nebylo málo, už v září Yahoo oznámilo, že v roce 2014 byla z jeho serverů zcizena data z 500 miliónů účtů. Viník nebyl ani v jednom případě zjištěn. [celá zpráva]

Ale zpět k samotnému obchodu – díky němu získá americký Verizon především webový vyhledávač Yahoo a zároveň také e-mailovou poštu, která je na těchto internetových stránkách nabízena jako bezplatná služba. A samozřejmě také početnou základnu uživatelů, kteří tyto služby využívají.

Služby Yahoo využívá podle serveru expandedramblings.com každý měsíc miliarda lidí. E-mailovou schránku má na tomto serveru 280 miliónů lidí, z toho 81 miliónů jich je z USA.

Z Verizonu se stane internetový gigant

Verizon se tak díky obchodu přemění z velké telekomunikační společnosti doslova v internetový gigant. Součástí dohody je i realitní majetek Yahoo.

Yahoo si ponechá podíly ve společnostech Alibaba Group Holding a Yahoo Japan. Podle dřívějšího oznámení se navíc zbývající část podniku přejmenuje na Altaba. [celá zpráva]

Kdy přesně by měl být celý obchod dokončen, zatím zástupci ani jedné z dotčených společností neuvedli.

Yahoo patří ve světě internetu k průkopníkům. V devadesátých letech byla právě tato společnost dominantním poskytovatelem e-mailových účtů zdarma. Firmu ale v posledních letech předehnala konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám