Hlavní obsah

Obří bitcoinové burzy čelí podezření z manipulace trhu

Novinky, mif

Čínská centrální banka začala vyšetřovat obří bitcoinové burzy v Pekingu a Šanghaji pro podezření z manipulace s trhem, praní špinavých peněz a další trestné činy. Kurz bitcoinu na toto oznámení reagoval výrazným poklesem.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Centrální banka vyšetřuje promptní operace na bitcoinových burzách BTCC, Huobi a OKCoin. Podle agentury Reuters uvedla, že cílem vyšetřování je minimalizovat tržní rizika, nesdělila však, zda našla nějaké důkazy o porušování zákonů a předpisů.

Minulý týden centrální banka vyzvala investory, aby se při investování do bitcoinu chovali racionálně a opatrně.

Hodnota bitcoinu na evropské burze Bitstamp se po zprávě propadla o 12 procent a poprvé za tři týdny sestoupila pod 800 dolarů. Už minulý týden bitcoin po prudkém růstu za loňský rok spadl o více než 20 procent a vrátil se pod hranici 1000 dolarů. Za celý loňský rok bitcoin získal 125 procent.

Populární prostředek pro investici

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám