Hlavní obsah

Komprimovaná hudba nás připravuje o radost z poslechu, tvrdí vědci

Právo, Petr Svorník

Do kapsy se nám dnes vejdou stovky hudebních alb, stačí je nahrát do mobilního telefonu nebo nějakého kapesního přehrávače. I když je to jednoznačná výhoda, podle vědců tím muzika přichází o své nejradostnější tóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aby se vešlo do kapsy co nejvíce skladeb, dochází u nich k tzv. kompresi, zmenšování objemu, nejčastěji do formátu MP3. „Co se týče emočních vlastností hudby, tato komprese posiluje ty neutrální a negativní rysy a naopak oslabuje ty pozitivní,“ říká Ronald Mo z univerzity v Hongkongu.

Experimentu se zúčastnilo dvacet studentů, kteří poslouchali hudbu ve čtyřech formátech různé kvality, od té zcela bez komprese po tu nejvíce „zeštíhlenou“. Ve skladbách zaznělo hned osm různých nástrojů: fagot, klarinet, flétna, lesní roh, hoboj, saxofon, trubka a housle.

Nejvíce byl ovlivněn zvuk trubky

Účastníci měli skladbu ohodnotit v různých kategoriích, například jak moc je veselá, záhadná či smutná.

„Nejvíce při kompresi ztratily tóny v pozitivní kategorii: radostná, hrdinská, romantická, humorná a klidná,“ uvádějí stránky seeker.com.

Zmenšení objemu nejvíce ovlivnilo zvuk trubky, nejméně se podepsalo na lesním rohu. Kdo si tak chce užít zvuk v plné šíři, měl by se raději vrátit k formátům minulosti: kompaktnímu disku (CD) či vinylu. A jak uvádí web, lidé tak skutečně činí: tržby z vinylu se předloni vyšplhaly na 416 miliónů dolarů, což je nejvíce od roku 1988.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám