Hlavní obsah

Filmový pirát musí zaplatit společnostem statisíce

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holice

Příliš drahého koníčka měl mladík Tomáš Polívka z Holic na Pardubicku. Po tři roky, v letech 2009 až 2012, se bavil tím, že ve venkovských kinech kopíroval promítané filmy a ty pak předával na filehostingový server. K volnému využití a bezplatnému zhlédnutí tak poskytl osmdesát filmů, aniž k tomu měl svolení distribučních společností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pardubická pobočka krajského soudu v Hradci Králové nyní, zatím nepravomocně, rozhodla o náhradě škody ve výši 734 tisíc korun. Odsouzený bude ovšem platit podstatně víc, protože k 750 tisícům přibude i osmiprocentní úrok z prodlení za více než dva roky a náhrady soudních řízení pro žalující strany.

Největší podíl, bez úroků 638 tisíc korun, by měla dostat společnost Bontonfilm, další distribuční společnosti se soudily o částky v řádu tisíců korun. Částka požadovaná poškozenými společnostmi byla soudci Ladislavou Procházkovou a Alešem Korejtkem uznána jako oprávněná a dostatečně zdůvodněná.

O rozhodnutí pobočky krajského soudu informoval Jan Kulhánek, tiskový mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové.

Pro porušení autorských práv byl muž v minulosti nejprve okresním soudem v Chrudimi odsouzen na osm měsíců vězení s osmnáctiměsíčním odkladem. Řadu let se pak táhlo občanskoprávní soudní řízení o náhradě škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám