Hlavní obsah

Éra VHS kazet definitivně končí

Novinky, ort, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VHS kazety mají v dohledné době skončit v propadlišti dějin. Pohřbít tento formát, který zažil velký boom v 80. a 90. letech, se totiž rozhodla společnost Funai. Ta přitom byla posledním výrobcem VHS rekordérů na světě. Nové přístroje pro přehrávání kazet tak už prakticky nebude možné pořídit.

Foto: Profimedia.cz

VHS kazety

Článek

Podle prohlášení společnosti Funai už není mezi lidmi o VHS kazety prakticky vůbec žádný zájem. V dobách největší slávy tento výrobce vyprodukoval na 15 miliónů rekordérů ročně, zatímco v minulém roce to bylo pouhých 750 tisíc.

Podle zástupců firmy bylo navíc čím dál tím víc složitější shánět náhradní díly, protože ostatní výrobci na standard VHS již dávno zanevřeli. Tím se logicky výrazně prodražovala výroba, což v souvislosti s klesající poptávkou nebyl udržitelný stav.

Poslední VHS rekordér

Vedení podniku se proto rozhodlo, že tento měsíc nechá stroje na výrobu rekordérů odstavit. Jde o model, který v sobě kombinuje šachtu pro VHS kazety i DVD nosiče.

Foto: archív výrobce

Funai ukončí výrobu kombinovaného rekordéru, který pracuje s VHS i DVD.

Z pultů obchodů samozřejmě nezmizí tyto přístroje ze dne na den, doprodávat se pravděpodobně budou ještě několik následujících týdnů či měsíců. Sluší se nicméně podotknout, že VHS rekordéry se v Česku již nějakou dobu nenabízí. Funai poslední model prodává oficiálně pouze v zahraničí.

I tak jde ale o pomyslný poslední hřebík do rakve VHS kazet.

Funai se dále bude soustředit především na výrobu DVD a Blu-ray přehrávačů. Právě tyto optické nosiče se v posledních letech těšily tak vysoké popularitě, že VHS kazety hrály až třetí housle.

VHS kazety vyhledávají sběratelé

V současnosti se už ale příliš nedaří ani DVD, ani Blu-ray nosičům. Uživatelé stále více upřednostňují streamovací služby, v rámci kterých mohou multimediální služby konzumovat z pohodlí domova přes internet.

Obě optická média tak čeká pravděpodobně stejný osud jako nyní VHS. Z těch se v posledních letech stal sběratelský artikl. Za kazety, které nikdy nebyly převedeny na DVD či Blu-ray, jsou fajnšmekři ochotni zaplatit klidně i více než tisíc dolarů, tedy více než 24 tisíc korun.

Anketa

Přehráváte si ještě doma VHS kazety?
Ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3812 čtenářů.

Z historie rekordérů

Zabíral větší prostor než lednička a byl schopen nahrát pouhou čtvrthodinu záznamu, navíc jen černobílého, přesto způsobil před více než 60 lety doslova senzaci. První videorekordér představili 11. listopadu 1952 v Beverly Hills američtí vynálezci John Mullin a Wayne Johnson. Než se menší bratr tohoto přístroje dostal do běžné domácnosti, trvalo ještě asi 20 let.

Počátkem 50. let přinesl magnetický záznam obrazu zejména televizním stanicím do té doby netušené možnosti. I přes tehdy vysokou cenu a náročnou údržbu i obsluhu, odstranilo video závislost na zdlouhavém a náročném filmovém záznamu odvysílaných pořadů, přineslo i jednoduché a rychlé kopírování.

První video, jež si bohatší z Američanů mohli pořídit domů, se objevilo až před Vánocemi roku 1963 - vážilo 50 kilogramů a stálo 30 000 dolarů. Rozmach domácích videí přinesl v polovině 70. let konkurenční boj dvou japonských firem - Sony se systémem Betamax a JVC s Video Home System (neboli VHS).

Domácí video se v 80. letech stalo fenoménem i v bývalém Československu. Kdo by si nepamatoval na nekvalitní kopie západních filmů, tlumočené monotónním hlasem a šířené ne zrovna oficiálními kanály. Na rostoucí oblibu videorekordérů zareagoval i československý průmysl, který v roce 1988 dodal na trh první přístroj domácí výroby Avex.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám