Hlavní obsah

Twitter má přes 300 miliónů uživatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Průměrný počet aktivních uživatelů činil v prvním čtvrtletí letošního roku 310 miliónů a ti posílají 500 miliónů zpráv denně. Asi 254 miliónů uživatelů žije mimo Spojené státy. Světová sociální síť Facebook má pro srovnání asi 1,6 miliardy uživatelů.

Foto: twitter.com

Přihlašovací stránka Twitteru

Článek

Zejména pro mladší generaci je Twitter spolu s Facebookem naprosto samozřejmým pokračovatelem "zastaralých" komunikačních technologií jako e-mail, chat nebo instant messaging. Přispívá k tomu i skutečnost, že aplikace pro ovládání účtu na Twitteru je dnes samozřejmou součástí většiny mobilních telefonů.

Nejsledovanější účet na světě má v současnosti zpěvačka Katy Perry, jejíž účet sleduje 89 miliónů lidí. Na druhém místě je kanadský zpěvák Justin Bieber, jehož sleduje 83 miliónů lidí – "followerů". Následuje americká zpěvačka Taylor Swiftová (76 miliónů) a americký prezident Barack Obama (75 miliónů).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Katy Perry předvedla především velkou show.

U zrodu služby obecně označované jako mikroblog stáli zaměstnanci americké internetové firmy Odeo Jack Dorsey a Biz Stone. Ve svém počátku měl Twitter sloužit k tomu, aby lidé mohli jednoduše komunikovat s ostatními prostřednictvím mobilů, odtud i omezení délky zpráv.

První pokusnou zprávu Dorsey odeslal 21. března 2006, ale zpočátku byla služba pouze pro zaměstnance firmy. Až 15. července téhož roku byl nový komunikační kanál nabídnut všem pod názvem Twitter, jenž vychází z anglického slovesa tweet, tedy pípat.

Zásadním okamžikem pro rozšíření služby byl na jaře 2007 filmový a hudební festival South by Southwest v americkém Austinu. Na frekventovaných místech tehdy Twitter nechal rozestavit velkoplošné obrazovky, na něž bylo možné poslat svůj vzkaz. O poněkud exhibicionistickou atrakci byl mezi návštěvníky festivalu velký zájem, který přetrval i po skončení akce.

Firma Twitter má 3900 zaměstnanců a sídlí v San Francisku. Po celém světě má 35 poboček. V roce 2013 firma vstoupila na newyorskou akciovou burzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám