Hlavní obsah

Obří akvizice: Microsoft koupí za 630 miliard korun profesní síť LinkedIn

Novinky, mif
Aktualizováno

Společnost Microsoft koupí profesní síť LinkedIn. Celá transakce má hodnotu 26,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu téměř 630 miliard korun. Jde o největší akvizici v celé historii amerického softwarového gigantu.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Obchod v pondělí potvrdili zástupci obou společností s tím, že obří transakce by měla být dokončena ještě v průběhu letošního roku.

Microsoft za každou akcii LinkedIn zaplatí 196 dolarů (4700 Kč). To je zhruba o 50 procent vyšší cena, než za jakou se akcie obchodovaly v pátek na burze. Akcie LinkedIn na americké technologické burze Nasdaq v pondělí po oznámení zprávy rostou o 47,5 procenta.

„Z týmu LinkedIn se stal fantastický podnik zaměřený na propojení světových profesionálů. Společně se nyní budeme snažit růst této profesní sítě ještě urychlit,“ uvedl k akvizici ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Ten zároveň potvrdil, že značku nejznámější profesní sítě na světě chtějí zachovat. Současný šéf LinkedIn Jeff Weiner zůstane ve vedení podniku a bude podřízen přímo Nadellovi.

Microsoft v sociálních sítích zaostával

Jak podotkl server The Verge, krok Microsoftu je vcelku logický. Americký softwarový gigant totiž na poli sociálních sítí poměrně zaostával za konkurencí, koupě LinkedInu tak Microsoft katapultuje do žebříčku těch nejoblíbenějších sociálních sítí.

LinkedIn v současnosti používá více než 300 miliónů uživatelů. Síť loni zvýšila tržby o 34 procent na téměř tři miliardy dolarů (72 miliard korun).

Sociální síť LinkedIn vznikla v roce 2003. Slouží pro profesionály prakticky ze všech myslitelných oborů, kteří prostřednictvím ní mohou volně zpřístupnit své životopisy a reference. Tím výrazně zvyšují své uplatnění na trhu práce.

Zaplatí víc než za Nokii

Síť LinkedIn je pro Microsoft velmi důležitá. Patrně i proto je za ní ochoten zaplatit citelně více než za finskou Nokii. Za tu předloni zaplatil 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Divize výroby obyčejných mobilů bez operačního systému v rukou amerického softwarového gigantu však příliš dlouho nezůstala.

Letos v květnu zástupci Microsoftu oznámili, že výrobu obyčejných telefonů odprodají a nechají si jen ty chytré. Kupcem má být HMD Global Oy a FIH Mobile, tedy dceřiná společnost Foxconn Technology Group. Celý obchod má cenu 350 miliónů dolarů, tedy více než osm miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám