Hlavní obsah

Kodak opustil režim bankrotové ochrany

Americká společnost Kodak dokončila restrukturalizaci a v úterý opustila režim bankrotové ochrany. Světoznámý výrobce fotografických potřeb a někdejší lídr tohoto trhu uvedl, že se teď zaměří na komerční zobrazování a tisk. Kodak požádal o ochranu před věřiteli loni v lednu a minulý měsíc soud schválil žádost firmy o opuštění tohoto režimu.

Foto: kodak.com

Internetové stránky Kodaku

Článek

Firma se dostala do problémů kvůli rostoucí konkurenci a rozkvětu digitálního fotografování, na který nestihla včas zareagovat. Dolů ji ale táhly i vysoké dluhy. Za dobu bankrotové ochrany firma výrazně zeštíhlela, prodala velkou část aktivit a patentů a ukončila výrobu fotoaparátů, která ji proslavila.

Kodak dodal, že od úterý jsou zrušeny jeho staré akcie. Věřitelé obdrží akcie reorganizované společnosti.

Tisk, filmy i komponenty pro smartphony a tablety

Společnost se nově zaměří na technologii tisku pro firemní zákazníky, komponenty pro dotykové senzory chytrých telefonů a počítačových tabletů a na filmy pro filmový průmysl. Firma tedy už nebude vyrábět nic pro běžné spotřebitele.

Kodak má nyní 8500 zaměstnanců - v době vyhlášení bankrotu jich měl asi 17 000. V roce 2003, kdy byla firma na vrcholu, zaměstnávala zhruba 47 000 lidí.

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval celému fotografickému průmyslu. Firma založená v roce 1880 však nedokázala rychle přijmout moderní technologie a zaspala rozvoj digitální fotografie, i když to byla právě ona, kdo vymyslel digitální fotoaparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám