Hlavní obsah

Elektronický Robin Hood se přiznal ke krádeži statisíců osobních dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Hacker Jeremy Hammond, který je členem sdružení Anonymous, se v úterý přiznal k odpovědnosti za útok na servery amerických institucí a loupež osobních dat statisíců lidí. Osmadvacetiletému muži, kterého přívrženci označují za "elektronického Robina Hooda", hrozí deset let vězení. Rozsudek má padnout v září.

Foto: Profimedia.cz

Hacker Jeremy Hammond, kterého přívrženci označují za "elektronického Robina Hooda".

Článek

Hammond se přiznal, že napadl server texaské společnosti Strategic Forecasting Inc. a ukradl osobní data zhruba 850 000 lidí. Velkou část získaných dat otiskl kontroverzní server WikiLeaks. Podle obžaloby se americký hacker rovněž zmocnil kódů platebních karet k účtům, na kterých bylo nejméně 700 000 dolarů (14 miliónů korun).

Na sociálních sítích má díky svému počínání hacker spoustu příznivců, podpořil ho dokonce i šéf a zakladatel WikiLeaks Julian Assange. Ten reagoval v úterý na Hammondovo přiznání prohlášením, že způsob, jakým vláda prezidenta Baracka Obamy s Hammondem zachází, je "nechutný".

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Hacker se zapojil do protestů proti americkým neonacistům a kritizoval rovněž plány na pořádání olympiády v Chicagu v roce 2016. Byl přesvědčen, že taková akce poškodí chudé obyvatele města.

Američtí vyšetřovatelé ale mají Hammonda za zločince. Hacker se sám na svém webu označil za "anarchokomunistu". Jeho bratr Jason Hammond vydal prohlášení, podle něhož se Jeremy sice ke svým činům přiznal, ale tvrdý trest si za svůj "protest" nezaslouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám