Hlavní obsah

Sharp stále nemá záchranu jistou, záleží na firmě Hon Hai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sakai

Japonská elektrotechnická společnost Sharp, která se už delší dobu potýká s vysokými dluhy, stále nemá jisté, že současné problémy překoná. Záležet bude zřejmě na její partnerské společnosti Hon Hai Precision Industry, která zvažuje, že spolu se Sharpem investuje více než miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč) do zvýšení kapacity na výrobu panelů LCD.

Foto: Novinky

Článek

Sharp je na trhu už asi 100 let, potíže na japonském trhu televizorů jej ale potápějí. Záchranou by proto mohla být právě užší aliance s tchajwanskou Hon Hai, která už teď z 38 procent vlastní zmíněnou továrnu na LCD. Leží v západojaponském Sakai a je to nejmodernější továrna svého druhu na světě.

Šéf společnosti Hon Hai Terry Gou o posílení spolupráce se Sharpem jednal v Japonsku, zatím ale odjel s nepořízenou. Podle agentury Reuters se ale předpokládá, že jednání budou pokračovat na dálku a nějaký výstup z nich by mohl být znám v pátek.

Výroba displejů pro iPhone

Hon Hai má zájem o spolupráci se Sharpem především proto, že jeho japonský partner má s výrobou LCD panelů bohaté zkušenosti. Hon Hai by jich tak mohl využít ke zvýšení výroby displejů pro telefony iPhone a pro další spotřební elektroniku. Pokud by se firmy dohodly, stal by se Hon Hai největším akcionářem Sharpu s podílem minimálně 9,9 procenta.

Hon Hai také zvažuje, že koupí závody na montáž televizorů, které má Sharp v Mexiku a Číně. Zástupce společnosti Hon Hai v projektu Sakai C.C. Lin také řekl, že firma by mohla do dvou až tří let uvést akcie tohoto závodu na akciovou burzu v Tchaj-peji.

Pokud bude chtít Sharp se svým tchajwanským partnerem spolupracovat, bude se zřejmě muset podřídit. Gou totiž avizoval, že pokud má do Sharpu investovat, bude muset management japonské firmy vyslyšet rady, jak se vrátit k ziskovému hospodaření. "V Sharpu jsme schopni snížit celou řadu nákladů," vysvětlil Lin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám