Hlavní obsah

Sharp plánuje kvůli ztrátám odprodej řady výrobních aktivit

– Tokio

Japonský výrobce elektroniky Sharp plánuje prodat výrobu kopírovacích přístrojů a klimatizace. Zvažuje i odprodej domácího závodu na solární panely a továren na montáže televizorů v Polsku a dalších zemích. Uvedl to v pátek japonský list Nikkei a další média. Sharp se musí kvůli ztrátám vyrovnávat s klesající zásobou finanční hotovosti, což jej vede k úvahám o restrukturalizaci vedlejších aktivit.

Článek

Podle Nikkei vyjádřily zájem o závody Sharpu na produkci kopírek a klimatizace japonské společnosti Kyocera, Daiwa House Industry a Daikin Industries. Sharp už také údajně uzavřel dohody s dvěma zahraničními konzultačními firmami, které mu pomohou s rozhodováním o prodeji majetku.

Sharp podle místních médií chce prodat svůj hlavní závod na solární panely v západním Japonsku za více než 100 miliard jenů (25,4 miliardy Kč). Zdroj z firmy agentuře Reuters sdělil, že se zvažuje i prodej některých budov v Tokiu a závodů na montáže televizorů v Polsku, Malajsii a Mexiku. Sharp v pátečním sdělení uvedl, že zvažuje různé možnosti a zprávy o prodeji svých aktivit dál nekomentoval.

Sharp potřebuje v nejbližší době získat dostatek peněz ke splacení krátkodobých dluhopisů v sumě až 360 miliard jenů. Dalších 200 miliard jenů potřebuje do září příštího roku, kdy musí splatit konvertibilní dluhopis.

Sharp utrpěl v prvním finančním čtvrtletí do konce června provozní ztrátu 94 miliard jenů a pro celý finanční rok čeká ztrátu 100 miliard jenů. Firma také ve zprávě z počátku srpna uvedla, že plánuje zrušit zhruba 5000 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. [celá zpráva]

Japonské elektronické společnosti kdysi dominovaly na trhu plochých televizorů, nyní je však trápí slabá poptávka a ostrá konkurence jihokorejských firem. Na domácím trhu se japonští výrobci potýkají se stagnaci ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám