Hlavní obsah

Sharp chce kvůli provozní ztrátě zrušit 5000 pracovních míst

Tokio

Japonský výrobce elektroniky Sharp hospodařil v prvním finančním čtvrtletí s provozní ztrátou 94 miliard jenů (25 miliard Kč) po zisku 3,5 miliardy jenů před rokem. Oznámila to ve čtvrtek firma s tím, že hodlá zrušit zhruba 5000 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Zhoršila rovněž celoroční výhled.

Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters

Prototyp 3D displeje společnosti Sharp. Ilustrační foto

Článek

Čtvrtletní výsledky byly zasaženy poklesem poptávky po televizorech a nadbytečnými kapacitami pro výrobu obrazovek z tekutých krystalů. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali nižší provozní ztrátu kolem 44 miliard jenů.

Sharp nyní předpokládá, že v celém finančním roce, který skončí v březnu, vykáže provozní ztrátu 100 miliard jenů. V předchozí prognóze přitom firma počítala s provozním ziskem 20 miliard jenů.

Japonské elektronické společnosti kdysi dominovaly na trhu plochých televizorů, nyní je však trápí slabá poptávka a konkurence jihokorejských firem, které těží z příznivého vývoje směnných kurzů a agresivních investic. Na domácím trhu pak japonští výrobci čelí stagnaci ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám