Hlavní obsah

Žádná pražská kavárna se nenadřazuje venkovské hospodě, řekl Pithart studentům

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší potlesk si na čtvrteční připomínce 17. listopadu na Albertově vysloužil svým projevem expremiér Petr Pithart. Podle něj je dělení české společnosti na pražskou kavárnu a venkovskou hospodu jen rudohnědou demagogií.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na pražském Albertově lidé uctili státní svátek u památníku připomínajícího, že odtud vyšel 17. listopadu 1989 pochod studentů na Národní třídu. Na snímku z pódia je druhý zleva politik Petr Pithart.

Článek

„Vy víte z vlastní zkušenosti, že v mnohých částech země se nežije lidem stejně, že je to stále větší a větší problém. Ale není tomu tak proto, že by se pomyslná pražská kavárna nadřazovala venkovské hospodě. Taky nevím nic o tom, že by se tady někdo sám označoval za elitu,“ řekl před několika stovkami studentů Pithart.

„To se u nás nenosí a nikdy nenosilo. Je to spíše přání otcem myšlenky?“ řekl Pithart s tím, že podobné tendence nahrávají „rudohnědé demagogii“ a připomínají podmínky třídního boje.

Podle něj je naopak výsadou české společnosti, že v hospodách spolu sedí u jednoho stolu inženýr se zedníkem. „A musíte udělat všechno pro to, aby to tak zůstalo,“ vyzval studenty, kteří jej odměnili potleskem.

Zdůraznil také, že není pravdou, že za všechny nevyřešené problémy může politická korektnost. „Zrovna my, Češi, Moravané a Slezané máme pro ni uděláno,“ pobavil Pithart.

„Nenechte se napálit”

Opřel se také do obou posledních prezidentů, kteří podle jeho slov vylučovali z veřejné diskuse lidi, kteří neprošli „ohněm voleb“. Právě veřejná diskuse má prý být inspirací pro politické strany, které by se bez ní staly jen pouhými „aparáty“.

Pustil se i do současné politiky. Podle něj ho politická ujišťování, že ČR zůstává součástí Západu, nepřesvědčují. S ironií poznamenal, že ani nevěří, že východní partneři jsou jen strategičtí a učí nás stabilizaci společnosti.

„Nenechme se napálit,“ řekl expremiér s tím, že by si lidé měli všímat, kdo z politiků má z obchodování s Čínou finanční prospěch.

Došlo i na Babiše a jeho rodinnou firmu

Studenty rovněž varoval před rostoucí požadavkem v „nemalé části společnosti“ po autoritářském vůdci, který vše sám za ostatní vyřeší.

Rovněž si rýpl do Babiše. „Na podzim si můžete mezi politickými stranami vybrat i firmu. Dokonce rodinnou,“ řekl k pobavení demonstrantů. Podotkl ale, že ve firmě se nehlasuje a nevhodní lidé se propouštějí.

Na závěr studenty vyzval, ať si sami zodpoví, co jsou ochotni pro demokratické hodnoty obětovat. „Buďte kritičtí, zejména sami k sobě. A mluvte nahlas,“ zdůraznil, na což studenti reagovali dlouhým potleskem.

Jací jsou Češi 30 let po revoluci? Nemají rádi muslimy a chtějí chránit přírodu

17. listopad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám