Hlavní obsah

Za vyhození kytic od politiků na Národní třídě dostali aktivisté pokuty

– Praha • Aktualizováno

Za vyhození kytic od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy SPD Tomia Okamury udělila městská část Praha 1 dvěma aktivistům pokuty ve výši 2000 korun za každou kytici. K incidentu došlo loni při oslavách výročí 17. listopadu na Národní třídě.

Foto: Petr Horník, Právo

V koši skončila i kytice od prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Informaci České televize potvrdila v pátek mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková. Později odpoledne upřesnila i svou původní informaci, že muži dostali pokutu 2000 korun každý. Ve skutečnosti dostal jeden z mužů pokutu 2000 a druhý 4000 korun. Aktivisté se mohou do osmi dnů odvolat.

K aktu, který vnímají jako vyjádření politického názoru, se přihlásili politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin, která mimo jiné vystupuje proti politickému režimu v Ruské federaci a jejímu prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda SPD Tomio Okamura (vlevo)

Gemund v rozhovorech s novináři vyhození kytic odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie. Lidé jako Babiš či Okamura se podle aktivisty nechovají podle demokratických pravidel. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman označil ty, kteří vyhazují kytice do koše, za primitivní hlupáky. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že rozumí rozhořčení lidí, kteří kytice vyhodili, ačkoli takový způsob vyjádření názoru není jeho šálek čaje.

Policie po incidentu uvedla, že věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu, kterým je úřad Prahy 1. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že policisté podle něj postupovali správně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám