Hlavní obsah

Zájem o stavební spoření v červnu stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti stavebních spořitelen uzavřeli v letošním prvním pololetí téměř 293 000 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba 12 000 smluv. Průměrná cílová částka u smluv stoupla o zhruba 19 000 korun na 314 000 korun. Uvedlo to ministerstvo financí.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

Na konci června bylo uzavřeno celkem 4,93 miliónu smluv o stavebním spoření. Úvěrů pak lidé měli celkem 994 418. Jejich objem stoupl během pololetí o více než 13 miliard korun na 280,7 miliardy.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů - z vkladů těch klientů, co si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Vláda má v plánu podporu stavebního spoření, které je jednou z nejvýhodnějších forem spoření, značně omezit. Roční podpora u smluv je nyní od státu 3000 korun, dříve to bylo dokonce 4500 korun. Podle plánů vlády Petra nečase by podpora měla být 1500 korun a navíc by se měly danit úroky. Příspěvek by se měl navíc vyplácet pouze lidem, kteří budou spoření používat opravdu na bydlení, což znamená, že si vezmou úvěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám