Hlavní obsah

Třetina lidí si už někdy půjčila za zády svého partnera

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když většina Čechů půjčky před svými partnery netají, stále ještě jsou tací, kteří se zadluží za zády svého protějšku. A co je k tomu vede? Především obava z partnerova nesouhlasu s půjčkou, ale i přesvědčení, že partner do toho nemá co mluvit.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Zatajili někdy Češi před svým partnerem půjčku?

Článek

Každý třetí člověk (mající zkušenost z půjčkou) oslovený v průzkumu společnosti Cofidis přiznal, že už někdy před svým partnerem zamlčel, že si vzal úvěr. Pozitivní je ale zjištěná skutečnost, že zbytek – dvě třetiny lidí – o svých dluzích říká své druhé polovičce pravdu.

Na velkou půjčku jedině s partnerem

Pokud už někdy Češi před partnery půjčku zatajili, jednalo se o částky maximálně do půl milionu korun. Každý devátý oslovený si bez vědomí partnera půjčil do 10 tisíc korun, každý osmý od 10 tisíc do 50 tisíc a každý třináctý od 50 tisíc do půl milionu korun. Vyšší částku si už nikdo zapřít netroufl.

Tři pětiny Čechů o úvěr požádaly samy, dvě pětiny pak s někým dalším, v naprosté většině případů však se svým partnerem. Nejčastěji se přitom jednalo o financování větších a finančně náročnějších projektů, jako jsou například pořízení nebo rekonstrukce bydlení, koupě auta nebo vybavení domácnosti.

V hlavní roli nesouhlas s úvěrem

Pokud se jeden z páru rozhodne o půjčce raději pomlčet, hlavní příčinou je strach z nepochopení a nesouhlas s úvěrem ze strany partnera nebo partnerky. Tento důvod zmínil každý třetí oslovený.

Častěji uváděným důvodem byla i výše půjčky. Zatímco ale ženy úvěr před partnerem v minulosti zatajily spíše proto, že zapůjčená částka byla příliš vysoká, muži častěji o úvěru partnerce neřekli, protože se dle nich jednalo o zanedbatelnou částku.

Každý pátý respondent nepovažoval za nutné o půjčce partnera informovat vzhledem k tomu, že v domácnosti stejně všechno financuje sám. Zajímavostí je, že tuto příčinu uvedl téměř shodný počet mužů i žen.

Poslední důvod k zatajení půjčky je vcelku prostý, 15 procent Čechů totiž vůbec nepovažuje za důležité o takových věcech v partnerském vztahu mluvit.

Anketa

Půjčili jste si někdy a partnerovi o tom neřekli?
Ano
29,7 %
Ne
70,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 148 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dluhy partner zjistí často až při exekuci

Kdo vlastně s námi žije ve společném bytě, se občas dozvíme, až když nám na dveře zaklepe nemanželský syn či exekutor s příkazem k zabavení majetku. Před...

Výběr článků

Načítám