Hlavní obsah

Stavební spořitelny se předhánějí v tom, aby nalákaly lidi zpět

Právo, Vladimír Čechlovský

Zájem lidí o stavební spoření o něco ochladl, nicméně stavební spořitelny se snaží citelné vládní škrty kompenzovat relativně zajímavými nabídkami.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Od ledna se snížil roční státní příspěvek na jednotnou maximální částku 2000 korun (dosud až 4500 nebo až 3000 korun podle okamžiku uzavření smlouvy), přičemž pro dosažení maxima příspěvku je nutné naspořit dvacet tisíc korun (dosud 18 000 korun). A také skončilo osvobození úroků od daně, takže z úroků se sráží daň jako z úroků z vkladů v bankách.

V letošním prvním čtvrtletí tak uzavřelo novou smlouvu 96 tisíc klientů, zatímco ve stejném období loni bylo podepsáno téměř 150 tisíc nových smluv. Zrychlilo se i vypovídání stávajících smluv. A tak stavební spořitelny přispěchaly s novými nabídkami.

V letošním prvním čtvrtletí tak uzavřelo novou smlouvu 96 tisíc klientů, zatímco ve stejném období loni bylo podepsáno téměř 150 tisíc nových smluv. Zrychlilo se i vypovídání stávajících smluv. A tak stavební spořitelny přispěchaly s novými nabídkami.

Běžný úrok činí dvě procenta ročně a k tomu je třeba jako významný bonus připočíst státní příspěvek. Samozřejmě, méně příjemná je vázací doba šest let.

S lepším úrokem, prémií a bez poplatku

Například Wüstenrot stavební spořitelna nabízí novým klientům nejvyšší úrok na trhu -  2,5 procenta ročně. Klient má tento úrok po celou dobu spoření. Nabídka zatím platí do 31. července. Ta je zcela určitě výhodné pro každého klienta.

Několik spořitelen podporuje vyšší jednorázový vklad klienta na začátku spoření. Například Modrá pyramida bude vklad, který vložíte v prvních čtyřech měsících od uzavření smlouvy, po dobu jednoho roku úročit dvojnásobným úrokem, tedy 4 procenty.

Nabídka se tedy může hodit tomu, kdo je schopen na počátku spoření složit vyšší počáteční vklad.

Turbospoření Raiffeisen stavební spořitelny rovněž podporuje jednorázový vklad klienta prostřednictvím pravidelné prémie. Funguje to zhruba tak, že čím vyšší částku klient složí, tím větší dostane prémií. Dále získá slevu až tisíc korun jako slevu z úhrady za uzavření smlouvy.

Bonusový vklad od Lišky – Českomoravské stavební spořitelny je založen na tom, že klient dostane bonus 1 % z vložené částky, činí-li 50 tisíc až 99 999 korun. Při sumě 100 tisíc a více je bonus 1,1 procenta. Navíc je vedení účtu v prvních dvou letech zdarma.

Smlouvu bez vstupního poplatku nabízí například Liška. Týká se ale jen zcela nových klientů, kteří s Liškou ještě nespořili. Klient navíc může získat za pravidelné spoření prémii až 1000 korun. Buřinka umožňuje poloviční poplatek u všech smluv, tedy 0,5 procenta a k tomu přidává batoh Puma.

Úlevy na vstupním poplatku dostávají zejména děti. Například v Modré pyramidě nehradí poplatek děti do 10 let.

Předčasný výběr možný

Snaha přilákat klienty vedla i k tomu, že stále více spořitelen umožňuje bez sankcí i předčasné výběry ze stavebního spoření, tedy ještě před uplynutím vázací doby.

Dotyčný sice přijde o veškerou dosud připsanou státní podporu, protože se tím porušují podmínky zákona pro její přiznání, nicméně pro některé klienty, kteří začnou spořit se sníženou státní podporou, se v určitých životních situacích tato možnost může hodit.

Předčasný výběr za těchto podmínek již delší dobu nabízí všem klientům Buřinka - Stavební spořitelna České spořitelny. Například Modrá pyramida to umožňuje lidem na 55 let a až po třech letech spoření, Liška po dvou letech spoření.

Není všechno zlato, co se třpytí

Podmínky každé nabídky je třeba pečlivě studovat.

Například některé akční nabídky nutí uzavřít smlouvu na příliš vysokou částku, kterou klient vůbec nepotřebuje. Nebo pro někoho může být problém, když je přijetí akční nabídky spojeno s tím, že klient třeba dva roky nemůže získat překlenovací úvěr.

Pozor je třeba si dát i na slevy při zvýšení cílové částky u stávajících smluv, jestliže se klient současně zavazuje, že bude spořit delší dobu, než musí podle původní smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám