Hlavní obsah

Stavební spoření má za sebou úspěšný rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi je o stavební spoření stále zájem. Dokázaly to i výsledky loňského roku, kdy bylo uzavřeno nejvíce smluv za posledních pět let. Klienti si uzavřeli celkem 545 517 stavebních spoření, o 12 procent více než rok předtím.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření

Článek

Celkově bylo na konci loňského roku 3 226 733 smluv ve fázi spoření, meziročně tak došlo k dvouprocentnímu navýšení, tedy o zhruba 60 tisíc smluv. Lidé na nich mají uloženo celkem 359,7 miliardy korun. V minulém roce lidé uzavřeli 545 517 smluv, z nichž v 60 341 případech došlo k navýšení cílové částky u již existující smlouvy o stavebním spoření.

„Ukazuje se, že po letech zájmu o úvěry lidé více uvažovali o tvorbě rezerv a kumulaci vlastních prostředků, nutných pro získání případného úvěru,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Jak dále dodal, lidé s největší pravděpodobností začnou spořit ještě více: „Vývoj posledních týdnů nám všem tvrdě ukázal, jak rychle se mohou některé ‚jistoty‘ změnit.“

Úvěry představují 77 procent z objemu vkladů

Rozhodujícím faktorem pro schopnost stavebních spořitelen poskytovat klientům úvěry je právě dostatečný objem vkladů, ze kterého mohou čerpat. Vklady dosáhly částky 359,7 miliard korun a objem poskytnutých úvěrů pak celkového objemu 278,1 miliardy korun.

Podíl úvěrů na vkladech se meziročně zvýšil o víc než tři procentní body na 77,3 procenta a dosáhl nejvyšší úrovně v historii stavebního spoření v České republice.

Jak ukazují například data Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), o úvěry stavebních spořitelen nepolevuje zájem ani letos. V dubnu poskytla úvěry v objemu 1,96 miliardy korun, ve stejném měsíci loňského roku to bylo 1,55 miliardy, meziroční dubnový růst tedy dosáhl 26 procent. Za první čtyři měsíce letošního roku lidé jen u ČMSS čerpali úvěry v objemu 7,6 miliardy, v meziročním srovnání je to o 23 procent více.

Reklama

Související články

Stavební spoření usnadní cestu k hypotéce

Stavební spoření v loňském roce oslavilo 25 let své existence. Už od prvopočátku zaujalo přední místo na poli finančních produktů a v popředí zájmu se drží...

Výběr článků

Načítám