Hlavní obsah

Stále více firem dostává nůž na krk - zaplať, nebo jdeš ke dnu!

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet firem, které najednou nemají peníze na to, aby řádně platily svým partnerům, a ti jim proto dávají u soudů nůž na krk, měsíc od měsíce narůstá. Počet insolvenčních návrhů totiž v říjnu opět vzrostl, stejně jako měsíce před tím.

Článek

Společnost Creditreform očekává, že celkový počet insolvenčních návrhů na podniky za rok 2012 přesáhne hranici třiceti tisíc. Pro řádné podnikání to je jeden z nejčernějších roků v novodobé historii Česka.

V absolutních číslech bylo jen v říjnu podáno přes tři tisíce insolvenčních návrhů, to znamená, že denně na soudy přijde v průměru stovka žádostí, aby nad tím či oním dlužníkem byla nastolena věřitelská kuratela.

Některé podniky padají do rizika insolvence opakovaně - vždy se z toho nějak dostanou, ať už tím, že zaplatí, nebo soud neuzná insolvenční návrh, například protože není dostatečně doložen. Jenže pak na ně podá insolvenci zase někdo jiný.

Svoji roli ve vysokém počtu podaných insolvenčních návrhů hraje i to, že insolvenční návrhy jsou používány jako nátlaková metoda v podnikání.

Firma vám pak rychle zaplatí, bez ohledu na pořadí věřitelů, a vy návrh vezmete zpět. Jenže pokud by firmy platily své závazky včas, tak by neměly důvod k obavám.

„Do insolvence se v říjnu 2012 dostala například JAWA Divišov, v insolvenci je rovněž několik firem ze skupiny LESS, a to konkrétně LESS & FOREST s.r.o., LESS & TIMBER s.r.o. a LESS a.s.,“ rekapituloval Creditreform.

Konkurzů bylo v říjnu 2012 prohlášeno 196, z toho na šedesát živnostníků.

V konkurzu se ocitly například firmy velkoobchod s nápoji GOLEM, Czech Connect Airlines,  AUTO HASE, či Svět koberců spol. s r.o.

Reklama

Výběr článků

Načítám